Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prokurátor opäť vrátil polícii vyšetrovanie Langošovej nehody
Zdielať na

Prokurátor opäť vrátil polícii vyšetrovanie Langošovej nehody

Zdroj: SITA/Marián Angelovič

Podľa prokuratúry znalecké posudky presnú príčinu nehody stále neurčili.

Prokuratúra opäť vrátila polícii na ďalšie vyšetrovanie prípad smrteľnej nehody bývalého šéfa Ústavu pamäti národa (ÚPN) a niekdajšieho československého ministra vnútra Jána Langoša.

Podľa prokuratúry totiž znalecké posudky presnú príčinu nehody stále neurčili. ČTK o tom dnes informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko.

"Stále sa nepodarilo odstrániť rozpory v znaleckom posudku o príčinách nehody," uviedol Filičko. Polícia, ktorá vyšetrovanie už dvakrát navrhla zastaviť, keďže nehodu vraj spôsobil Langoš, teraz podľa Filička musí do konania pribrať iného znalca.

Zastavenie trestného stíhania v minulosti navrhla aj sama prokuratúra. Nehodu podľa nej zavinil Langoš, keďže išiel vysokou rýchlosťou a nereagoval na situáciu na ceste.

Za nehodu, ktorá sa stala v roku 2006, by tak nebol stíhaný vodič multikáry, do ktorej Langoš zozadu narazil. Po doplnení nového posudku z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline, ktorý si objednala Langošova manželka, Generálna prokuratúra vyšetrovanie v apríli minulého roku však obnovila.

Langoš havaroval pri obci Drienovec neďaleko Košíc. Vo vysokej rýchlosti narazil do malého nákladného auta, ktoré viezlo kamene, a na mieste zomrel. Vodič z Moldavy nad Bodvou utrpel vážne zranenia, v prípade dokázania viny mu za smrteľnú nehodu hrozí trest do päť rokov väzenia.

Bývalý federálny minister a disident bol prvým šéfom ÚPN, ktorý dokumentuje zločiny komunizmu i fašizmu na Slovensku. Jeho nástupcom sa stal historik Ivan Petranský.

Zdielať na

Najčítanejšie správy