Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ústavný súd zaslal prezidentovi Horváthov odsudzujúci rozsudok
Zdielať na

Ústavný súd zaslal prezidentovi Horváthov odsudzujúci rozsudok

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku by mohol prezident sudcu odvolať.

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková zaslala prezidentovi rozsudok, ktorým iný súd v minulosti potrestal ústavného sudcu Juraja Horvátha za krátenie dane. ČTK o tom dnes bez bližších podrobností informovala kancelária predsedníčky súdu.

Práve na základe právoplatného odsudzujúceho rozsudku by mohol prezident sudcu odvolať. Nie je však jasné, či to platí aj v prípade zahladeného trestu. Skutok, za ktorý bol Horváth odsúdený, navyše spáchal ešte pred tým, ako sa stal ústavným sudcom.

Podľa prezidentovho hovorcu Mareka Trubača sa bude hlava štátu rozsudkom zaoberať v najbližších dňoch. "Pán prezident sa týmto listom bude zaoberať hneď, ako mu to budú jeho pracovné povinnosti dovoľovať," povedal ČTK Trubač.

Horvátha, ktorého za ústavného sudcu navrhla opozičná SMK, v roku 1996 podmienečne odsúdili na pol roka za krátenie dane vo výške asi 270.000 korún. Verejnosť sa o tom dozvedela až vlani. Pri kandidatúre na sudcu v roku 2002 Horváth predložil výpis z registra trestov, v ktorom mal už trest zahladený.

Sudcovia ústavného súdu už skôr Horvátha vyzvali, aby zo svojej funkcie odstúpil. Horváth to však odmietol. Predsedníčka Ústavného súdu ešte vlani oznámila, že sa Horvátha nebude snažiť z funkcie odvolať. Podobne reagoval aj prezident Ivan Gašparovič.

Zdielať na

Najčítanejšie správy