Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jegorova a jeho údajných komplicov obvinili z ďalších vrážd
Zdielať na

Jegorova a jeho údajných komplicov obvinili z ďalších vrážd

Zdroj: SITA/Rastislav Čépe

Stalo sa tak po tom, čo Jegorovovym spoluobžalovaným na konci minulého roka vypršala maximálna lehota väzby, no po prepustení ich polícia zatkla hneď pred bránou väznice.

Údajného šéfa ukrajinsko-slovenskej zločineckej skupiny Volodymyra Jegorova a jeho komplicov obvinila polícia z ďalších dvoch vrážd. Stalo sa tak po tom, čo Jegorovovym spoluobžalovaným na konci minulého roka vypršala maximálna lehota väzby, no po prepustení ich polícia zatkla hneď pred bránou väznice.

ČTK to dnes povedal advokát jedného z obžalovaných Ľudovít Štanglovič.

Nové obvinenia označil advokát za účelový výmysel vyšetrovateľa s cieľom udržať obžalovaných vo väzbe. "Jednoznačne to je výmysel. To je vrchol arogancie štátnej moci," poznamenal Štanglovič.

Hovorca policajného prezídia Martin Korch ČTK povedal, že sa k prípadu vyjadrí neskôr. Súd by mal v najbližšom čase rozhodnúť, či mužov opäť pošle do vyšetrovacej väzby.

Štvorica obžalovaných na čele s Jegorovom pritom čelí obžalobe z vrážd štyroch ľudí z vlastnej skupiny, ktorých mali pre spory zavraždiť v roku 1998. Podľa nového obvinenia však zavraždili pred ôsmimi rokmi v Bratislave ďalších dvoch ľudí - Ukrajinca a Slováka, povedal Štanglovič.

Z vraždy Ukrajinca viní polícia podľa obhajcu Jegorova, Ukrajinca Vasyľa Popelyča a Slováka Eduard Veterníka. Z ďalšej vraždy je s Jegorovom obvinený Popelyč a údajný Litovec Jurij Rybakolas.

Polícia podľa obhajcu obvinila Jegorova a spoločníkov v novom prípade na základe výpovede utajeného svedka, ktorý svedčil len niekoľko dní pred vypršaním väzby Jegorovovych spoluobžalovaných. "Využívajú všelijaké kriminálne živly za určité výhody a oni potárajú hocičo," sťažoval sa Štanglovič.

Postup polície a prokuratúry v minulosti viackrát kritizoval aj Jegorov a jeho obhajca Svetozár Chabada. Maximálna vyšetrovacia väzba v prípade štyroch vrážd v minulosti vypršala aj Jegorovovi. Na slobodu sa vtedy nedostal pre obvinenie z ďalšej vraždy.

Trestné stíhanie bolo síce v tomto prípade neskôr zastavené, Jegorov však musel ostať vo väzbe pre ďalšie obvinenie z údajného pokusu vyviesť do zahraničia kradnuté autá. V tomto prípade by mal prvý rozsudok padnúť 10. januára.

Jegorovov gang svoje obete údajne po rituálnej vražde zahrabával do zeme, dve mŕtvoly napríklad našiel hubár v Stupave na Záhorí. Mafiánska skupina sa vraj zaoberala najmä lízingovými podvodmi, krádežami áut a výpalníctvom. Proces v prípade obžaloby zo štyroch vrážd by mal pokračovať o tri týždne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy