Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vo vysokohorskom teréne trvá 3. stupeň
Zdielať na

Vo vysokohorskom teréne trvá 3. stupeň

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka

Z infoservisu Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej

Vo vysokohorskom teréne Západných Tatier sa pre intenzívne sneženie, cca 35 cm nového snehu a v sprievode silného severozápadného vetra vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Možný je samovoľný výskyt malých a stredných lavín z nového snehu s ojedinelým zásahom údolných trás.

Vo Vysokých Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená. Ojedinelý výskyt lavín je možný z nového naviateho snehu najmä pri mechanickom narušení snehovej pokrývky na extrémnych svahoch so sklonom nad 40 st. V ostatných pohoriach je malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Pri očakávaných zrážkach a vetre v najbližších 24 hodinách lavínové nebezpečenstvo stúpa.

Na horách bolo dnes ráno zamračené so snežením. Ochladenie trvá. Teplota vzduchu sa pohybovala od -19 °C do- 5°C. Fúkal čerstvý, prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 30 km/hod, na hrebeňoch hôr miestami v nárazoch prudký cez 60 km/h. Za uplynulých 24 hodín pripadlo vo vysokohorskom teréne Západných a Vysokých Tatier od päť do 25 cm nového suchého snehu.

Vplyvom vetra sa z nového snehu vytvárajú na záveterných južných expozíciách na tvrdom podklade málo stabilné snehové útvary (snehové dosky, sneh. preveje ). V pohoriach Slovenska prevláda nerovnomerne rozložená snehová pokrývka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy