Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koalícia spor pre SPF vyrieši v pondelok
Zdielať na

Koalícia spor pre SPF vyrieši v pondelok

Zdroj: SITA

Vládne strany Smer-SD a ĽS-HZDS by na pondelňajšej koaličnej rade mali doriešiť svoj doteraz najvážnejší spor pre kontroverzný prevod pozemkov pod Vysokými Tatrami.

Vládne strany Smer-SD a ĽS-HZDS by na pondelňajšej koaličnej rade mali doriešiť svoj doteraz najvážnejší spor pre kontroverzný prevod pozemkov pod Vysokými Tatrami. Pád koalície by však mohlo spôsobiť prípadné odvolanie šéfa parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), ktoré požaduje opozícia. O Paškovom osude sa rozhodne v tajnom hlasovaní.

Som presvedčený, že kríza skončila, uviedol Slota. Od najbližšej schôdzky zástupcov vládnych strán očakáva, že budú hovoriť o dodržiavaní koaličnej zmluvy ako aj o Slovenskom pozemkovom fonde (SPF).

Kríza medzi najsilnejšou vládnou stranou Smer-SD a ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara vypukla tento týždeň po tom, ako sa v médiách objavili informácie o prevode zhruba milióna štvorcových metrov pozemkov, ktoré neskôr získala firma údajne blízka ĽS-HZDS. Ľudia, ktorí v rámci reštitúcií parcely dostali, ich neskôr predali spoločnosti GVM za 13 miliónov Sk. Pozemky pod Tatrami však mali trhovú hodnotu vraj až 1,5 miliardy korún.

Transakciu umožnil námestník šéfa SPF Branislav Bríza, ktorého do funkcie nominovala Mečiarova strana. Premiér Robert Fico (Smer-SD) odvolaním Brízu podmieňoval ďalšie fungovanie vládnej koalície. Bríza sa napokon z funkcie rozhodol odstúpiť.

Podľa Slotu by problémom pre ďalšie fungovanie súčasnej trojice vládnych strán mohlo byť odvolanie šéfa parlamentu z funkcie. "Som presvedčený, že hlasovanie o dôvere predsedovi Národnej rady, ktorý je za koalíciu, je tak závažné, že keby neboli všetky koaličné hlasy proti, tak by to bolo veľmi zlé znamenie," poznamenal predseda SNS.

Opozičné SDKÚ-DS, KDH a SMK Pašku kritizujú za to, že chcel vypustiť schválený opozičný pozmeňovací návrh z novely zákona o sociálnom poistení. Termín hlasovania ešte nie je známy. Opozícia nemá v parlamente na odvolanie jeho predsedu dosť hlasov, mohla by však uspieť s pomocou niektorej z vládnych strán. "Za SNS zahlasujeme proti odvolaniu," doplnil Slota.

Úvahy o rekonštrukcii koalície, keď by Mečiarovu stranu mohli podľa niektorých médií nahradiť kresťanskí demokrati, šéf národniarov odmietol. Je to nereálne, uviedol Slota.

Zdielať na

Najčítanejšie správy