Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekári z Košíc zachránili baníkovi ruku
Zdielať na

Lekári z Košíc zachránili baníkovi ruku

Zdroj: lsgcp/ilustračné

Úspešná replantácia ruky odtrhnutej v zápästí 37-ročného baníka Petra Bečkeia z Veľkého Krtíša sa podarila lekárom Kliniky úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura (FNLP) v Košiciach.

Úspešná replantácia ruky odtrhnutej v zápästí 37-ročného baníka Petra Bečkeia z Veľkého Krtíša sa podarila lekárom Kliniky úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice L. Pasteura (FNLP) v Košiciach. Ako v rozhovore s novinármi dnes Bečkei uviedol, pred necelými dvoma týždňami utrpel pri oprave reťazového dopravníka pracovný úraz, pri ktorom mu odtrhlo v zápästí celú dlaň a prsty pravej ruky.

"Von ma vyniesli kolegovia zo smeny bez odtrhnutej ruky. Chlapi sa však vrátili pod zem na miesto nešťastia a chýbajúcu časť našli, inak by sa lekári nemohli pokúsiť prišiť mi ju späť a aspoň sčasti sfunkčniť. Veľmi im za to ďakujem," povedal Bečkei, otec troch detí, ktorý pracoval ako banský zámočník už pätnásť rokov.

Ako uviedla hovorkyňa FNLP Jaroslava Oravcová, reťazový dopravník spôsobil pacientovi úplnú amputáciu pravej hornej končatiny v zápästí. Ruka bola prakticky odtrhnutá a vážne poškodená. "Operačnému tímu sa ju však podarilo zachrániť spojením všetkých životne dôležitých štruktúr - kostí, šliach, nervov a ciev. Niektoré cievy bolo pritom na ruku potrebné preniesť z nohy, pretože tie na ruke boli vážne poškodené," informovala Oravcová.

"Replantačná operácia trvala zhruba desať hodín a bola úspešná. Stav pacienta je stabilizovaný a ruka je vitálna. S prstami sa už pokúšame hýbať, pacient sám to zatiaľ nedokáže. Jeho rehabilitácia potrvá celé mesiace a vzhľadom na deštrukčnosť poranenia možno predpokladať, že funkčnosť ruky bude aj po zrehabilitovaní čiastočne obmedzená," konštatoval chirurg Rastislav Burda, ktorý pacienta operoval.

Zvláštnosťou tejto operácie bolo, že sa uskutočnila už po kritickom čase šesť hodín, do ktorého sa replantácie zvyčajne robia. "Rozhodli sme sa podstúpiť isté riziko, lebo išlo o mladého pacienta a pravú ruku. Náročnosť spočívala aj v tom, že ruka v mieste amputácie bola veľmi zdevastovaná," povedal Burda.

Ako dnes novinárov informoval prednosta Kliniky úrazovej chirurgie FNLP Miroslav Kitka, pacient podstúpil aj operáciu na prekrytie defektov mäkkých tkanív a absolvuje rad rehabilitačných cvičení. "V budúcnosti ho čakajú ešte ďalšie operačné zákroky. Snahou lekárov je zachovať aspoň úchopovú schopnosť ruky a pacient by mal dokázať robiť aspoň základné úkony. Ako to bude s funkciou prstov, ukážu až nasledujúce mesiace," povedal Kitka.

Klinika úrazovej chirurgie FNLP má bohaté skúsenosti s replantačnými operáciami končatín a v tomto smere patrí medzi najlepšie pracoviská na Slovensku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy