Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smer trvá na odvolaní Brízu
Zdielať na

Smer trvá na odvolaní Brízu

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Premiér podľa svojej hovorkyne Silvie Glendovej naďalej trvá na odvolaní námestníka šéfa Slovenského pozemkového fondu (SPF) a nominanta ĽS-HZDS Branislava Brízu, v opačnom prípade hrozí rozpadom koalície.

Spor medzi Smerom-SD premiéra Roberta Fica a jeho koaličným partnerom ĽS-HZDS pre kontroverzný predaj pozemkov pod Vysokými Tatrami naďalej pretrváva. Premiér podľa svojej hovorkyne Silvie Glendovej naďalej trvá na odvolaní námestníka šéfa Slovenského pozemkového fondu (SPF) a nominanta ĽS-HZDS Branislava Brízu, v opačnom prípade hrozí rozpadom koalície.

"Predseda vlády nevidí žiadnu inú možnosť pre ďalšie fungovanie koalície, ako okamžité odvolanie pána Brízu ministrom pôdohospodárstva (Miroslavom) Jureňom," uviedla dnes v tlačovom vyhlásení Glendová. Smer ešte v utorok pohrozil, že ak Jureňa Brízu neodvolá, minister stratí dôveru premiéra.

V doteraz zrejme najvážnejšom spore súčasnej koalície ide o prevod zhruba milióna štvorcových metrov pozemkov, ktoré získala firma údajne blízka Mečiarovej strane. Bríza podľa denníka Sme pridelil pozemky v rámci reštitúcií ľuďom, od ktorých ich následne odkúpila firma GVM za 13 miliónov. Pozemky pod Tatrami však mali trhovú hodnotu vraj až 1,5 miliardy korún.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka vyhlásil, že prevod pozemkov preverí. Fico dnes okrem toho podľa Glendovej požiadal vedenie SPF, aby spolupracovalo s Generálnou prokuratúrou v snahe získať pozemky späť pre štát.

Podľa Glendovej sa tiež objavili podozrenia aj pri inom prevode približne 600.000 štvorcových metrov pôdy pri Donovaloch, ktorú získali reštituenti z južného Slovenska. Hovorkyňa v tlačovej správe naznačila, že Bríza na zmluve sfalšoval dátum a podpísal ju v čase, keď na to nemal oprávnenie.

Obvinenia zo strany Smeru ešte v utorok ostro odmietol šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Vyhlásil, že ak Fico vysloví nedôveru Jureňovi, jeho strana ju vysloví premiérovi.

Prípad vyvolal kritiku aj zo strany opozície, ktorá sa chce pokúsiť Jureňu odvolať v parlamente, na čo však nemá dostatok hlasov. Šéf opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda okrem toho obvinil premiéra, že žiada iba zosadenie Brízu a nie priamo odvolanie Jureňu.

Obvinenia Smeru-SD, ale aj opozície, dnes odmietol jeden z majiteľov firmy GVM Milan Bališ. Odmietol tiež napojenie firmy na ĽS-HZDS. "GVM nemá s pánom Mečiarom a HZDS nič spoločné a som presvedčený, že do tejto kauzy ani netušili, že takáto firma existuje," uviedol vo vyhlásení Bališ.

Bališ tiež ďalej spochybňoval, že sporné pozemky majú hodnotu 1,5 miliardy korún. "Sú to lúky a pasienky, kde nie sú nijaké (inžinierske) siete a nijaké územné rozhodnutie o budúcej výstavbe. (...) Cena týchto pozemkov je teraz cca do 50 Sk za meter štvorcový. V tomto stave, v akom pozemky sú, sú nepredajné," tvrdil Bališ.
  
Námestník riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislav Bríza považuje kauzu reštituovaných pozemkov pod Tatrami za útok na svoju osobu i na ĽS-HZDS, ktorá ho do funkcie nominovala.

"Moja osoba zabezpečuje na SPF krížovú kontrolu medzi Smerom a HZDS. Nie som štatutár ani konateľ, som námestník, ktorý predkladá a usmerňuje regióny. Takže skôr sa domnievam, že Smer chce ovládnuť Slovenský pozemkový fond," povedal v utorok Bríza pre STV.

SPF podľa neho nevstupuje do právnych vzťahov reštituentov, ktorým ústava dovoľuje nakladať so svojím majetkom, je preto veľmi ťažké vyjadrovať sa k následným predajom reštituovaných pozemkov. Bríza nechcel odpovedať, či odstúpi z funkcie.

"Je to otázka na politikov, nie na mňa," povedal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy