Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rodičia záškoláka sú vinní, ale bez trestu
Zdielať na

Rodičia záškoláka sú vinní, ale bez trestu

Zdroj: Old Shoe Woman/ilustračné

Janko nechodil do školy, rodičia musia niesť zodpovednosť

Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes potvrdil vinu manželov Jána a Šujany Gašparovcov z Kremnice za prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže.

Rodičia piatich detí sú vinní, že školopovinnému synovi Jánovi trpeli jeho záškoláctvo.

Gašparovci nechali syna Jána chodiť poza školu, na predvolania učiteľky ani na upozornenia úradu práce, sociálnych vecí a rodiny nereagovali. Žiak základnej školy bol násilníkom, tri razy prepadol a od januára do mája tohto roku vymeškal vyše 330 hodín.

Za to Okresný súd v Žiari nad Hronom poslal rodičov na desať mesiacov za mreže. Obaja sa proti rozsudku odvolali s tvrdením, že trest je prísny. Oni syna do školy vodili, ale on vždy po druhej hodine ušiel, za čo oni nemôžu. V snahe riešiť problém dali syna na pol roka aj do liečebného ústavu, ale na jeho vzťahu k škole sa nič nezmenilo.

Odvolací senát vyhovel odvolaniu Gašparovcov a trest im odpustil s tým, že keby šli do väzenia, o päť detí by sa nemal kto starať. Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné.

Gašparovcov už vlani iný sudca Okresného súdu v Žiari nad Hronom odsúdil za ten istý prečin na desať mesiacov podmienečne. Je možné, že pri prerokúvaní správania sa rodičov počas podmienečného odsúdenia súd zaujme názor, že v skúšobnej lehote sklamali a pôjdu aj tak do väzenia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy