Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudia proti rasizmu tvrdia, že polícia a Kaliňák sú nekompetentní
Zdielať na

Ľudia proti rasizmu tvrdia, že polícia a Kaliňák sú nekompetentní

Zdroj: SITA/Marián Angelovič

Nitra je jedným z centier neonacistov na Slovensku

Ľudia proti rasizmu (ĽPR) sú prekvapení z vyjadrení polície a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka k prípadu útoku neonacistov v Nitre, ktorý sa stal 19. októbra. Tí tvrdia, že k žiadnemu útoku nedošlo. Antirasisti považujú ich vyhlásenia pre média za dôkazy nekompetentnosti.

Krajský policajný riaditeľ Ján Štrk si myslí, že k žiadnemu útoku nedošlo, pretože nikto ho neohlásil a nenašiel sa ani poškodený.

Podľa Ľudí proti rasizmu je postup nitrianskej polície v príkrom rozpore s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

"Ustanovenie Trestného poriadku § 158,  v zmysle ktorého majú policajné orgány povinnosť prijímať trestné oznámenia nasvedčujúce tomu, že bol spáchaný trestný čin, neukladá občanom zároveň povinnosť formálne oznamovať trestný čin aj za okolností, keď sa polícia hodnoverným spôsobom dozvie o trestnom čine skôr, alebo z iného zdroja," tvrdí Marcela Piloušková z ĽPR.

Zároveň pripomína, že mnohé obete prípady nehlásia, pretože majú strach a ako sa v televíznom príspevku vyjadrila jedna z nich aj nechuť podávať trestné oznámenia „pretože aj tak by to k ničomu neviedlo“. Vyjadrenie Jána Štarka je podľa Pilouškovej o to absurdnejšie, že v prípade krvavého útoku pred divadlom bola na miesto činu privolaná hliadka. 

Výpovede svedkov sa ocitli aj na internete.
 
Ako hrubú nevedomosť vnímajú vyjadrenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý uviedol, že dvakrát osobne preveroval, čo sa stalo v Nitre pri Starom divadle a že prípad je bez poškodeného problematický. 

Ľudia proti rasizmu už po niekoľkýkrát pripomínajú, že rozdiel medzi štatistikou a útokmi, ktoré sa stali, sú obrovské. Za posledné 2 týždne došlo podľa nich iba v jednom meste k dvom útokom, o ktorých polícia podľa slov samotného krajského riaditeľa asi evidenciu viesť nebude.

Nitra sa stala miestom už viacerých útokov. Napríklad v roku 1997 napadli 15 neonacisti v reštaurácii hotela Slovan skupinu príslušníkov Armády SR. Jedným z prípadov je aj brutálne kopanie do mladého muža na sídlisku, pretože mal na ruksaku nápis SKA.

Pri útoku mu roztrhali kolenné väzivo a musel absolvovať už tri operácie a doteraz má následky. Obeťou holohlavých mladíkov sa stala aj tehotná punkerka, ktorú podpálili. Nitrančania si okrem útokov pamätajú aj na pomaľovanie futbalového štadióna fašistickými symbolmi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy