Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tatranci sa Schengenu boja
Zdielať na

Tatranci sa Schengenu boja

Zdroj: archív redakcie

Tatranci sa obávajú, že vstup SR do tzv. schengenského priestoru im odplaší turistov z bývalého ZSSR. Tí pritom dlhodobo tvoria významnú klientelu tamojších hotelov i zjazdoviek.

Vstup Slovenska do tzv. schengenského priestoru od 1. januára 2008 môže negatívne ovplyvniť príchod turistov z rusky hovoriacich krajín. „Ruské cestovné kancelárie predbežne majú veľký záujem o návštevu Tatier. V prípade individuálnych návštevníkov máme obavy, že ich počet môže počas zimy klesnúť,“ varuje riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Prejaviť sa to môže už na začiatku roka, keďže toto obdobie je vo Vysokých i Nízkych Tatrách už niekoľko rokov späté s dovolenkovými pobytmi turistov hlavne z Ukrajiny, Ruska či Bieloruska. Pre občanov Ukrajiny sa skončí niekoľkoročné obdobie bezplatných víz.

Nové slovenské víza by mali podľa Chudého stáť približne 45 eur. Minimálne o túto sumu sa zvýšia náklady na dovolenkové pobyty na Slovensku. Na získanie víz na konzulátoch už budú musieť záujemcovia predložiť relevantné cestovné doklady, ako je napríklad platný voucher na pobyt. Konzulárne úrady a polícia už budú posudzovať aj to, či prípadný záujemca nemal v minulosti problémy s políciou v niektorej z krajín „Schengenu“.

Víza by sa mali udeľovať na dĺžku pobytu plus dva dni na cestu. Turista, ktorý získa víza do ktorejkoľvek krajiny schengenského priestoru, sa bude môcť voľne pohybovať vo všetkých členských krajinách. V prípade organizovaných zájazdov, vybavujú víza cestovné kancelárie a agentúry. Individuálnych návštevníkov môže negatívne ovplyvniť predĺženie lehoty na vybavenie víz, keďže títo turisti sa v mnohých prípadoch rozhodujú na poslednú chvíľu.

Pre Vysoké Tatry je návštevnosť najmä ukrajinských hostí v zime dôležitá, pretože ich nárast za posledné dva roky určitým spôsobom kompenzuje pokles návštevníkov zo samotnej Ruskej federácie. Počas uplynulej zimy bolo vo Vysokých Tatrách ubytovaných 8 271 návštevníkov z Ukrajiny a len 3 525 z Ruskej federácie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy