Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podľa PPI je nezmyslom uzákoniť zásluhy A. Hlinku
Zdielať na

Podľa PPI je nezmyslom uzákoniť zásluhy A. Hlinku

Zdroj: wikipedia.org

Predstavitelia inštitútu sa obávajú, že prijatím zákona o Hlinkových zásluhách sa spustí lavína a budú sa prijímať ďalšie podobné zákony, napríklad Lex Dubček.

Je nezmyselné, aby sa uzákonili zásluhy Andreja Hlinku, myslia si predstavitelia Inštitútu pre verejnú politiku - Public Policy Institute (PPI). Martin Kamenský z inštitútu na dnešnej tlačovej besede povedal, že meno Andreja Hlinku sa spája s negatívnou symbolikou a predkladatelia zákona o Hlinkových zásluhách chcú občanom nanútiť, aby si ctili osobnosť, ktorú nedokážu obhájiť.

"Zákonom niekomu určovať, aby si ctil osobnosť, ktorú z presvedčenia si nedokáže vážiť, je najnezmysluplnejším aktom tohto zákona," dodal Kamenský. Za neprijateľné označil, aby zákon stanovil, koho si majú ľudia vážiť. Podľa Petra Bachratého z inštitútu, spoločnosť by si mala uvedomiť, že "metamorfózy výkladu politickej činnosti a úlohy Andreja Hlinku nevychádzajú z pier historikov, ale vychádzajú z úst politikov".

Inštitút tvrdí, že Hlinka patrí do slovenských dejín. Podľa Kamenského Hlinkova činnosť by sa mala skúmať. Domnieva sa, že miesto, kde sa má o Hlinkovi hovoriť, je Historický ústav Slovenskej akadémie vied. Požadujú preto zvýšenie rozpočtu tohto ústavu namiesto toho, aby sa umelo nastoľovala téma uzákonenia zásluh Andreja Hlinku. "Toto nie je o osobe Hlinku, ale o zneužívaní histórie politikmi," podotkol Kamenský.

Podľa neho politici vytiahli túto tému, aby odpútali pozornosť od sociálno-ekonomických problémov. Prekáža mu, že tí, ktorí nesúhlasia s tým, aby sa Hlinka stal Otcom národa, sú onálepkovaní.

Predstavitelia inštitútu sa obávajú, že prijatím zákona o Hlinkových zásluhách sa spustí lavína a budú sa prijímať ďalšie podobné zákony, napríklad Lex Dubček.

Návrh zákona o zásluhách Andreja Hlinku je súčasťou programu parlamentnej schôdze, ktorá sa začala v utorok. Návrh predložili poslanci Slovenskej národnej strany. V pôvodnom návrhu bolo, že Hlinka sa stane Otcom národa aj klauzula o tom, že dobré meno a povesť Andreja Hlinku bude možné brániť pred súdmi. Od tohto však predkladatelia zákona upustili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy