Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dôchodcovia spomínali na Tisa
Zdielať na

Dôchodcovia spomínali na Tisa

Zdroj: Laura Mary/ilustračné

Desiatky zväčša starších ľudí dnes v Bytči spomínali na kňaza a prezidenta slovenského vojnového štátu Jozefa Tisa

Desiatky zväčša starších ľudí dnes v Bytči spomínali na kňaza a prezidenta slovenského vojnového štátu Jozefa Tisa, ktorý sa pred 120. rokmi v tomto severoslovenskom meste narodil.

V rukách niektorých účastníkov nechýbali slovenské zástavy či Tisove portréty, časť z nich si vyzdobila kabáty odznakmi s jeho podobizňou. O prezidentovi vazalského štátu nacistického Nemecka hovorili ako o charakternom človeku, ktorý robil pre Slovensko všetko, čo bolo v jeho silách.

„Slovenský štát nás zachránil pred protektorátom, najmä však znemožnil okupáciu Maďarmi. Zradcovia a nenávistníci hovoria o Tisovi, že bol zradca, a že Slovenský štát bol utrpenie národa. To bola záchrana národa," povedal novinárom osemdesiatnik Ľudovít Tatran, ktorý sa predstavil ako niekdajší Tisov žiak.

Krátko predtým sa za bývalého prezidenta, ktorý patrí medzi najkontroverznejšie postavy slovenských dejín, pomodlil v bytčianskom katolíckom kostole. Počas omše za Tisa sa zaplnili takmer všetky lavice, kňaz Vladimír Martinický si za svoju kázeň vyslúžil opakovaný potlesk.

Ľuďom sa páčili najmä jeho slová, že bývalá hlava štátu urobila pre svoj národ všetko, čo bolo v jej silách.

„Dúfam, že budúcnosť spravodlivo zhodnotí tieto historické udalosti," dodal farár.

Prívrženci Tisa si ho uctili aj položením vencov a zapálením sviečok pod pamätnú tabuľu na rodnom dome niekdajšieho prezidenta. V minulosti sa na podobných akciách objavovali aj priaznivci niektorých nacionalistických organizácii, z ktorých časť sa obliekala do uniforiem pripomínajúcich slovenský vojnový štát.

Tieto rovnošaty však dnes nahradili oblekmi alebo koženými kabátmi či bundami. Spomienkové podujatie malo pokojný priebeh, policajné hliadky nemuseli zasahovať. Podobné zhromaždenie sa dnes konalo aj Čakajovciach v nitrianskom okrese.

Názory spoločnosti na Tisa, ktorého popravili pred približne 60 rokmi, sa rozchádzajú. Väčšina historikov mu dáva za vinu podiel na deportáciách a vyvraždení desiatok tisícov slovenských židov. Niektorí ho zasa naopak považujú za otca slovenskej štátnosti a mučeníka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy