Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Južní Slováci protestovali proti SMK a maďarským politikom
Zdielať na

Južní Slováci protestovali proti SMK a maďarským politikom

Zdroj: AZso/ilustračné

Ohradili sa tiež voči súkromným návštevám maďarských politikov, ktorí podľa nich narušujú spolunažívanie na juhu Slovenska.

Skupina zástupcov Slovákov z juhu krajiny dnes zverejnila memorandum, v ktorom protestovali proti údajnej xenofóbnej a extrémistickej politike opozičnej Strany maďarskej koalície (SMK).

Ohradili sa tiež voči súkromným návštevám maďarských politikov, ktorí podľa nich narušujú spolunažívanie na juhu Slovenska, kde žije zhruba polmiliónová maďarská menšina. ČTK o tom informoval jeden zo signatárov a hovorca Matice slovenskej Stanislav Bajaník.

Vyhlásenie súvisí s nedávnym ochladením slovensko-maďarských vzťahov, ktoré sa spájalo najmä s rozdielnymi pohľadmi oboch politických reprezentácií na citlivé obdobia spoločných dejín a vzájomnými kritickými vyjadreniami.

Osem signatárov požiadalo slovenskú vládu, prezidenta a vedenie parlamentu, aby zaujali "rázne a jednoznačné spoločné štátnické a politické stanovisko" voči "extrémnym a xenofóbnym aktivitám na suverénnom území Slovenskej republiky", ktoré by mali tlmočiť maďarskému prezidentovi, predsedníčke parlamentu a veľvyslancovi.

Vyzvali tiež slovenských poslancov v Európskom parlamente, aby v ňom informovali o politike SMK a maďarských ústavných činiteľov.

Vláda premiéra Roberta Fica minulý týždeň ostro vytkla maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi jeho kritické slová o deklarácii Národnej rady o nemennosti takzvaných Benešových dekrétov počas jeho súkromnej návštevy Komárna.

Už predtým vzbudila na Slovensku rozruch požiadavka SMK na odškodnenie Maďarov, ktorí prišli na základe dekrétov po druhej svetovej vojne o občianske a majetkové práva.

Podľa memoranda by sa mali slovenské spolky na juhu krajiny zísť a zaujať "občianske stanovisko k rozdúchavaným etnickým problémom".

Zdielať na

Najčítanejšie správy