Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podľa Fica riešia maďarskí politici vnútorné spory na úkor Slovenska
Zdielať na

Podľa Fica riešia maďarskí politici vnútorné spory na úkor Slovenska

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Vzťahy Slovenska s Maďarskom sa v poslednom období zhoršili najmä pre vnútropolitické problémy u južných susedov Slovenska. V relácii Slovenského rozhlasu to vyhlásil premiér Robert Fico.

Vzťahy Slovenska s Maďarskom sa v poslednom období zhoršili najmä pre vnútropolitické problémy u južných susedov Slovenska. V relácii Slovenského rozhlasu to vyhlásil premiér Robert Fico.

Maďarská vláda je totiž podľa neho v súboji s opozíciou nútená využívať aj nacionálne témy, a preto reagovala napríklad aj na hlasovanie parlamentu o nemennosti takzvaných Benešových dekrétov.

"Spor medzi maďarskými socialistami a konzervatívnym extrémnym Fideszom je tak konfliktný, že sú nútení obaja predstavitelia, aj pán Gyurcsány (predseda vlády a šéf socialistov) aj pán Orbán (predseda strany Fidesz) sa predbiehať v tom, kto je viac národne orientovaný," povedal Fico.

Maďarskí politici reagovali v posledných dňoch na rozhodnutie slovenského parlamentu o trvalej platnosti takzvaných Benešových dekrétov. Ide o právne predpisy, ktoré pod 2. svetovej vojne obmedzili občianske práva obyvateľov nemeckej a maďarskej národnosti. Návštevu Bratislavy preto zrušil najskôr zahraničný výbor maďarského parlamentu, neskôr aj šéfka snemovne Katalin Sziliová.

Fico však odmietol úvahy o tom, že by hlasovanie poslancov, ktoré vyvolalo negatívnu reakciu Maďarska, bolo zbytočné. Viacerí odborníci sa totiž zhodli, že parlament vraj len potvrdil to, čo už dlhšie platilo. "Bola to jasná odpoveď na provokácie, ktoré neustále prichádzajú zo strany pána Csákyho," povedal Fico.

Predseda opozičnej Strany maďarskej koalície (SMK) Csáky totiž začiatkom augusta oznámil, že jeho strana otvorí na jeseň problematiku odškodnenia ľudí, na ktorých mali Benešove dekréty negatívny dopad.

Nedotknuteľnosť dekrétov v parlamente presadila vládna Slovenská národná strana (SNS) Jána Slotu, jej návrh podporila aj opozícia okrem SMK. Vzťahy medzi šéfom národniarov a predsedom SMK sa následne zostrili po Slotových protimaďarských vyjadreniach. Csáky sa voči týmto výrokom tvrdo ohradil, načo ho Slota označil hanlivými výrazmi. Tie neodvolal ani po tom, čo SMK oznámila, že na neho podá trestné oznámenie.

Slota často pútal pozornosť svojimi kontroverznými výrokmi aj v minulosti. Fico dnes znovu označil Slotove výroky za nevhodné.

Napriek nedávnym vyhláseniam svojho koaličného partnera premiér očakáva, že jeho strana Smer-SD nebude mať problémy s opätovným prijatím do Strany európskych socialistov (PES). Ficovu stranu potrestala PES pozastavením členstva za vytvorenie vlády so SNS. "Očakávam 4. októbra také rozhodnutie, že Smer sa vráti do takej pozície, v ktorej bol predtým, ako tento trest bol uložený," dodal Fico.

Zdielať na

Najčítanejšie správy