Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svetová banka kritizovala náš zákonník práce
Zdielať na

Svetová banka kritizovala náš zákonník práce

Zdroj: Bill Jacobus

Zákonník práce vníma banka ako krok späť, keď sa zrušili pozitíva z roku 2003.

Svetová banka (SB) kritizuje vo svojej pravidelnej správe SB o ekonomickom vývoji v nových členských krajinách EÚ náš zákonník práce. Nové pravidlá, ktoré zákonník obsahuje, znižujú podľa nej flexibilitu pracovných vzťahov a zvyšujú náklady na prácu.

Zmeny, ktoré presadila vláda Roberta Fica vníma ako krok späť, pretože sa podľa nej zrušili mnohé pozitíva, ktoré priniesol zákonník v roku 2003. V novom zákonníku sa okrem posilnenia práva odborárov zaviedlo aj obmedzenie opakovania pracovných zmlúv na dobu určitú.
 
Po prudkom poklese nezamestnanosti sa znížil počet kvalifikovaných pracovníkov a Svetová banka považuje za dôležité ho riešiť. Upozorňuje, že v prípade, ak sa tak nestane, obmedzí sa tvorba nových pracovných miest a ekonomický rast.
 
Pozornosť venuje aj dlhodobej nezamestnanosti na Slovensku, ktorá je tak ako v Chorvátsku, Rumunsku, Poľsku a Bulharsku veľmi výrazná Aj napriek tomu, že Slovensko dosiahlo v auguste nové historické minimum, patrí jeho nezamestnanosť naďalej za jednu z najvyšších v EÚ.

Slovensko obsadilo 32. miesto medzi krajinami východnej Európy a strednej Ázie v rebríčku 178 krajín. Tento rebríček hodnotí podnikateľské prostredie na základe 10 kritérií. Najlepšie je na tom podľa banky Singapur.

Z východeurópskych krajín je na tom najlepšie Estónsko, ktoré skončilo 17., Lotyššsko je 22., Litva 26., Maďarsko 45, Bulharsko 46. a Rumunsko 48.

Zdielať na

Najčítanejšie správy