Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Koncesie by mali platiť všetci odberatelia elektrickej energie
Zdielať na

Koncesie by mali platiť všetci odberatelia elektrickej energie

Zdroj: msthephens

Koncesionárske poplatky za vysielanie Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu budú od apríla budúceho roka zrejme platiť všetci, ktorí odoberajú elektrickú energiu.

Koncesionárske poplatky za vysielanie Slovenskej televízie (STV) a Slovenského rozhlasu (SRo) budú od apríla budúceho roka zrejme platiť všetci, ktorí odoberajú elektrickú energiu. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý dnes schválila vláda. Zákon po novom stanovuje povinnosť platiť poplatky aj firmám, ktoré zamestnávajú viac ako troch ľudí. Zmeny musí ešte odobriť parlament.

Koncesie za verejnoprávne médiá platia v súčasnosti iba tí, ktorí preukázateľne vlastnia rozhlasový prijímač alebo televízor. Firmy doteraz až na výnimky poplatky platiť nemuseli. Výška poplatkov by mala ostať na terajšej úrovni 140 korún. Dôchodcovia a ľudia v hmotnej núdzi budú platiť polovičnú sadzbu.

Peniaze bude vyberať obchodná spoločnosť založená SRo a STV. Rozhlas bude z vybraných poplatkov dostávať 30 percent, zvyšok pripadne televízii. Návrh zákona rieši aj postihy za neplatenie poplatkov. Fyzickým osobám hrozí pokuta 500 korún, firmy môžu prísť až o 5-tisíc korún.

Zákon však stanovuje povinnosť informovať ľudí o nedoplatku maximálne do 60 dní od zistenia dlhu. Pokuta hrozí iba v prípade, že dlžník nezaplatí do mesiaca od doručenia upomienky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy