Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Paška pripravuje medzinárodnú konferenciu o poslaneckej imunite
Zdielať na

Paška pripravuje medzinárodnú konferenciu o poslaneckej imunite

Zdroj: www.nrsr.sk

Na konferencii odznejú prejavy rôznych politických i zahraničných predstaviteľov.

Prezentácia rôznych odborných názorov na problematiku poslaneckej imunity s cieľom ich následného využitia na formovanie spoločných názorov Stálej komisie pre Ústavu SR a rokovací poriadok Národnej rady SR (NR SR) je hlavným zámerom medzinárodnej konferencie, ktorú na utorok zvolal predseda parlamentu Pavol Paška do historickej budovy NR SR v Bratislave. Médiá o tom informoval jeho hovorca Jozef Plško.

Medzinárodná odborná konferencia "Vnímanie poslaneckej imunity v súčasnosti, jej význam a kontext jej uplatňovania v Slovenskej republike" za účasti odborníkov na ústavné právo podľa Plška priamo nadväzuje na činnosť Stálej komisie, ktorá sa aktuálne zaoberá problematikou poslaneckej imunity. Hlavným zámerom podujatia je prezentácia rôznych odborných názorov na danú problematiku s cieľom ich následného využitia. Výstupy z jednotlivých prezentácií a diskusie sa stanú obsahovým zdrojom formovania spoločných názorov Stálej komisie, uvádza Plško s tým, že v súlade s analytickou činnosťou členov Stálej komisie je nevyhnutné v diskusii o problematike pokračovať, jednoznačne definovať princípy imunity, jej flexibility v zákonodarstve a následného načrtnutia možného - nového "moderného" ukotvenia v legislatíve SR.

Popri Paškovi na konferencii vystúpi predseda Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Rakúskej republiky Heribert Donnerbauer, predseda Výboru pre parlamentnú imunitu Komory poslancov Talianskeho parlamentu Carlo Giovanardi, predseda Rady Ústavu štátu a práva Akadémie vied Českej republiky Jiří Grospič, či riaditeľka Parlamentného inštitútu Kancelárie Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Eva Medková.

S príspevkami vystúpia i slovenskí odborníci - predseda poslaneckého klubu ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, vedúci kancelárie prezidenta Milan Čič, riaditeľ Ústavu štátu a práva SAV Eduard Bárány, odborník na ústavné právo Ján Drgonec, prodekan Právnickej fakulty Trnavskej univerzity Radoslav Procházka, či Milan Hodás z Úseku legislatívy a aproximácie práva Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky, uvádza Plško.

Zdielať na

Najčítanejšie správy