Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tetovanie henou je zakázané, na Slovensku ho však ponúkajú
Zdielať na

Tetovanie henou je zakázané, na Slovensku ho však ponúkajú

Zdroj: Dennis Mojado

Podľa nariadenia vlády z roku 2005 sa hena môže používať len vo farbách na vlasy.

Tetovanie henou je pre škodlivosť na zdravie ľudí zakázané, napriek tomu ho tetovacie štúdiá na Slovensku ponúkajú. Úrady sa pritom nevedia zhodnúť na tom, kto má dodržiavanie zákazu kontrolovať, vyplýva z informácií ČTK. Už v roku 2004 pritom európske úrady upozornili, že na zlepšenie účinku heny sa používa látka, ktorá spôsobuje alergické reakcie.

Tetovanie henou je populárne, keďže na rozdiel od bežného tetovania na koži vydrží len dočasne, najviac mesiac. Problémy s ním však potvrdili aj samotní tetovači.

"Moja kamarátka, ktorej som to robil, tiež chytila alergiu. V mieste, kde bol vzor, sa vytvorili maličké vyrážky a strašne ju to svrbelo," povedal ČTK Kamil Bjelončík z tetovacieho štúdia v centre Bratislavy, ktorý sa venuje tetovaniu už asi 16 rokov.
Nedávno tiež mal zákazníka, ktorý si dal robiť ornament z heny na dovolenke, a kým prišiel domov, celé sa mu to zapálilo. Tetovači však oficiálne o zákaze nevedia. Bjelončík to zistil až vtedy, keď ju nevedel zohnať v obchode.

V roku 2006 totiž Úradu verejného zdravotníctva prišlo varovanie z európskej siete. Na jeho základe stiahli z trhu dve heny na tetovanie, jedna bola z Poľska, druhá z Maroka. Obsahovali práve p-fenyléndiamín, ktorý môže vyvolať alergiu.

Okrem toho sa hena nemôže používať na kožu ani podľa európskych noriem. "Európska legislatíva henu ako farbivo neuvádza v zozname povolených farbív, z čoho vyplýva, že nie je povolená na dočasné farbenie pokožky," uviedla Elena Kohútová z úradu. Dodala, že podľa nariadenia vlády z roku 2005 sa hena môže používať len vo farbách na vlasy.

Dodržiavanie zákazu však hygienici nekontrolujú. "Keďže úrad nie je kompetentným orgánom pre tetovacie farby (kompetenciu má Slovenská obchodná inšpekcia), pre tetovacie štúdiá v danej veci nevydával žiadne usmernenie," uviedla Kohútová.

Obchodná inšpekcia však zase odkázala na rezort zdravotníctva. "Ide o problematiku, ktorá nie je riešená v právnych predpisoch, ktorú SOI dozoruje," napísala ČTK riaditeľka inšpekcie Nadežda Machútová.

Tetovanie henou vzbudilo na verejnosti veľký záujem, keď sa speváčka Madonna v klipe Frozen objavila s výraznými ornamentmi na rukách. Dávno predtým ho však používali na skrášlenie tela ženy v Ázii či Afrike.

Populárnou sa hena stala aj na Slovensku. Tetovacím štúdiám tak dodnes chodia objednávky na tetovanie henou, aj na internete ju ponúka množstvo štúdií. Podľa Bjelončíka však pre tých, ktorí si chcú telo ozdobiť len dočasne a bez alergie, existuje alternatíva. "Volá sa to twinkle tatt, je to systém, pri ktorom sa na pokožku nanesie špeciálne lepidlo, a na to trblietavý prášok," vysvetlil.

   

Zdielať na

Najčítanejšie správy