Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Univerzita má desať rokov a podľa rektora aj dobré meno
Zdielať na

Univerzita má desať rokov a podľa rektora aj dobré meno

Zdroj: redakcia

Školné by mali platiť len externisti v humanitných odboroch

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TnUAD) oslavuje 10. výročie vzniku. Začínala so 723 študentmi, momentálne ich je takmer 7 000. Ako na dnešnej tlačovej konferencii informoval rektor Juraj Wagner, toto číslo by malo byť konečné, univerzita sa chce zameriavať už len na kvalitu štúdia a zvyšovanie podielu magistrov, inžinierov a doktorandov na celkovom počte študentov.

Záujemcov o doktorandské štúdium bude tento školský rok asi 200. Podľa Wagnera sa chcú aj viac zameriavať na vedecko-výskumnú činnosť. "Od roku 2001 máme dobré meno," zhodnotil Wagner meno univerzity, ktorá sa od začiatku stretávala s názormi, že je umelá, zbytočná alebo slabá. Vznikla z rozhodnutia parlamentu za vlády Vladimíra Mečiara.

Od budúceho akademického roka by mali niektorí externisti platiť školné. Podľa rektora ho budú asi platiť externí študenti humanitných odborov, kde majú pretlak záujemcov, technické odbory by mali ostať bezplatné. Ako totiž vysvetlil Wagner, štát by mal dotovať stanovený počet externých študentov, ostatní si budú musieť priplatiť. "Pravidlá hry" sú podľa Wagnera zatiaľ neisté. Budú sa však musieť vypracovať presné kritériá, kto bude platiť a kto nie, pričom by mohla byť zohľadnená sociálna situácia jednotlivých študentov. Na TnUAD študuje externou formou takmer 3 000 ľudí. Wagner podčiarkol, že školné sa bude týkať len novoprijatých externistov, ktorí na univerzitu nastúpia na budúci akademický rok.

Aj keď je TnUAD známa ako technická škola, najviac študentov má Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov, kde je viac ako 3 000 študentov. Na potešenie rektora je na druhom mieste Fakulta mechatroniky s 1 100 študentmi. Škola disponuje pre tento akademický rok 400 miliónovým rozpočtom, má takmer 500 zamestnancov, z toho takmer 50 profesorov, skoro 40 docentov a 51 učiteľov s vedeckou hodnosťou.

Rektora neteší, že minister obrany František Kašický neuvoľnil trenčianske kasárne, kde univerzita plánovala mať svoje priestory. Univerzita v súčasnosti využíva viaceré budovy v rôznych častiach Trenčína, jedna fakulta je v Púchove. Za najkrajšiu budovu označil zrekonštruovanú bývalú II. základnú školu vedľa rektorátu. Univerzite sa "po 10 rokoch strádania" podarilo dosiahnuť kladný hospodársky výsledok, či zvýšiť počet miest v internátoch. Pre tento rok zaznamenali 650 žiadostí o ubytovanie, pričom majú k dispozícii 554 miest, vrátane s prenajatými v priestoroch stredoškolského Domova mládeže. Univerzita plánuje vybudovať vlastný internát.

TnUAD má vo štvrtok slávnostné zhromaždenie akademickej obce za účasti premiéra Róberta Fica, ktorý medzi inými dostane najvyššie univerzitné vyznamenanie Zlatú medailu Maximiliána Hella. Vyznamenanie univerzita udelí prvýkrát.

Zdielať na

Najčítanejšie správy