Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ministerstvo nezverejnilo, či zrušilo akreditáciu pre Čistý deň
Zdielať na

Ministerstvo nezverejnilo, či zrušilo akreditáciu pre Čistý deň

GALANTA / Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny malo informovať o svojom rozhodnutí v kauze resocializačného centra Čistý deň v Galante. Zástupcovia ministerstva ale povedali len to, že rozhodnutie o odobratí alebo ponechaní akreditácie odoslali Čistému dňu.

Galantské zariadenie má teraz 15 dní na to, aby sa voči nemu v prípade nesúhlasu odvolalo. Nasledovať bude konanie 2. stupňa, ktoré sa v prípade ďalšieho odvolania môže skončiť až na súde. Celý proces tak podľa ministra Richtera môže trvať aj rok.

Richter uviedol, že ministerstvo je schopné už teraz premiestniť deti a mladistvých z Čistého dňa do iného resocializačného zariadenia, ktorých je na Slovensku 20 s kapacitou 483 miest.

Ministerstvo zároveň informovalo o potrebe zmeny legislatívy aj na základe zistení z Čistého dňa. Takéto zariadenia budú musieť mať presnú štruktúru zamestnancov, ich konkrétnu kvalifikáciu a nová legislatíva by mala aj presne vymedzovať práva a povinnosti klientov.

.
O prípade údajného znásilnenia 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante informovala opozičná poslankyňa Natália Blahová už niekoľkokrát. Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov.

Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. Akreditačná komisia odporučila ministerstvu sociálnych vecí odobrať Čistému dňu akreditáciu pre nedostatky, ktoré v stredisku v minulosti zistila. Riaditeľ resocializačného strediska Peter Tománek odmieta akékoľvek systémové zlyhanie zo strany strediska, ktoré vedie. Zariadenia vo svojej poslednej správe kritizovala aj ombudsmanka Jana Dubovcová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy