Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Švédsky policajt na Facebooku vymenoval národnosti zločincov a má problém
Zdielať na

Švédsky policajt na Facebooku vymenoval národnosti zločincov a má problém

ÖREBRO / Pre jedných je hrdina, pre druhých rasista. Švédsky policajt Peter Springare z jednotky pre boj so závažným zločinom zo 150-tisícového mesta príspevkom na Facebooku o národnostnom zložení kriminálnikov bodol do osieho hniezda. Na internetových sociálnych sieťach sa jeho príspevok a reakcie naň šíri ako lavína a k prípadu sa už vyjadril aj premiér Stefan Löfven.

"Už ma to kur** unavuje. To, čo sem napíšem, nie je politicky korektné, ale mne už je to jedno. Riskujem kariéru a osobné ohodnotenie, hoci je to pravda. Je mi to jedno, pretože by som rovnako po 47 rokoch skoro išiel do dôchodku," začal svoj príspevok švédsky vyšetrovateľ"Tu je to, s čím som prišiel od pondelka do piatku do styku: znásilnenie, znásilnenie, lúpež, úmyselné ublíženie na zdraví, pokus o znásilnenie, znásilnenie, vydieranie ...," uvádzal Peter Springare zločiny, ktoré počas pracovného týždňa vyšetroval. Zoznam je dlhý a zločiny sa v ňom opakujú, najčastejšie znásilnenia.

Potom policajt vymenoval aj národnosti ľudí, ktorí sa mali trestných činov dopustiť. "Irak, Irak, Turecko, Sýria, Afganistan, Somálsko, Somálsko, znovu Sýria, pôvod neznámy, pôvod neznámy, Švédsko. Polovica podozrivých nemá platné doklady, čo zvyčajne znamená, že klamú o svojej národnosti a totožnosti," napísal ďalej Springare. 

Policajtove tvrdenie nie je možné nestranne overiť, pretože štatistiky o pôvode páchateľov trestnej činnosti neevidujú. Polícia už na Springarov príspevok reagovala. Začala interné vyšetrovanie pre podozrenie, že sa dopustil podnecovania k rasovej nenávisti. A k prípadu sa vyjadril podľa britskej webovej stránky express.co-uk aj švédsky premiér Stefan Löfven.

https://twitter.com/BA47766932/status/829312702656937985

"Neviem, ako to vyzerá v Örebro, ale z širšej perspektívy si len veľmi ťažko dokážem predstaviť, že by 100 percent kapacity polície zamestnávala trestná činnosť imigrantov. Takýto obrázok pokladám za veľmi, veľmi ťažko uveriteľný. Chcel by som poznamenať, že to nie je pravda," povedal Löfven podľa serveru denníka Expressen.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy