Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odchod zo Slovenska vyjde lekárov poriadne draho
Zdielať na

Odchod zo Slovenska vyjde lekárov poriadne draho

BRATISLAVA / Lekári potrebujú zo svojej školy dva papiere na to, aby mohli odísť pracovať do zahraničia. Stoja 850 eur.

Odísť zo Slovenska nie je také jednoduché. Okrem tradičnej slovenskej byrokracie je to aj poriadne drahé. Ak ste totiž študovali ešte v Československu, potrebujete špeciálne osvedčenia z fakulty a tiež z ministerstva. "Spolu som za dva papiere, ktoré ešte musím dať preložiť, zaplatil 850 eur," potvrdzuje jeden z lekárov.

Podla interného cenníka Slovenskej zdravotníckej univerzity sa tak lekár, ktorý chce odísť pracovať do zahraničia, musí "vykúpiť" za hodnotu priemerného mesačného platu bežného učiteľa.

Všade pýtajú peniaze

"Slovenská zdravotnícka univerzita využíva cenníky poplatkov, ktoré boli stanovené v dobe, keď bola zákonným platidlom slovenská koruna. Súčasné poplatky sú výslednou sumou po prepočítaní slovenskej koruny na euro," píše sa vo vyhlásení Univerzity.

Ministerstvo sa od ich cenníka dištancuje, a samé si od lekára smerujúceho za hranice za osvedčenia vypýta asi dvesto eur. Sume 850 eur za dva papiere nerozumejú ani odborári ani komora lekárov. "Keď niekto pýta nejaký poplatok, mal by povedať, prečo taký vysoký," myslí si šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

"Výkupné" za jedného lekára je tak zhruba tisíc eur. Licencia v Rakúsku stojí asi pätinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy