Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nemáme všeobecných lekárov, problémom sú peniaze
Zdielať na

Nemáme všeobecných lekárov, problémom sú peniaze

Stotridsaťpäť nových všeobecných lekárov a pediatrov nám na Slovensku pribudne už o pár rokov, a to vďaka rezidentskému programu ministerstva zdravotníctva. Spustili ho preto, lebo nám chýbajú všeobecní lekári. Obvodní lekári s dlhodobou praxou však hovoria, že problém nie je ani tak štúdium, ale to čo príde po ňom.

"Priemerný vek lekárov je viac ako 55 rokov. Potrebujeme niekoľko generácií všeobecných lekárov," hovorí ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Študentom medicíny sa však akosi do týchto ambulancií nechce.

Fondy EÚ

Zdá sa , že všetko je o peniazoch a tie rozhodujú aj o výbere študijného odboru. "Aj špeciálne odbory aj všeobecné sa študujú rovnako dlho, preto by to chcelo viac peňazí potom," hovoria študenti.

Aj samotné nemocnice majú vraj problém s platením miezd všeobecným lekárom bez atestácie, preferujú viac svojich špecialistov. Po novom by mala byť táto mzda hradená z fondov EÚ.

Zmena legislatívy

"Cieľom programu je, aby 5 rokov lekári pôsobili na Slovensku v daných regiónoch," hovorí Zvolenská. Podľa lekárov však rezidentský program problém nevyrieši, chce to zmenu legislatívy. "Celý systém, platby na ambulancie by sa mali výrazne zvýšiť," myslí si pediatrička Katarína Šimovičová.

Všeobecní lekári tvrdia, že na mesiac majú zhruba 3 500 eur, z ktorých musia zaplatiť nájom, plat sestričky, lekára a všetko ostatné. A to je vraj málo. "Je lepšie robiť na oddelení, kde majú istý plat, lebo v ambulancii ten plat istý nemajú," dodáva Šimovičová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy