Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pre zanedbanie starostlivosti zomrel Maroško (†14), nemocnici je to ľúto
Zdielať na

Pre zanedbanie starostlivosti zomrel Maroško (†14), nemocnici je to ľúto

REVÚCA / Nemocnica, ktorá podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou porušila zákon a neposkytla zdravotnú starostlivosť správne, vyjadrila ľútosť nad smrťou štrnásťročného Maroša. Chlapec zomrel pred pol rokom po prevoze z revúckej nemocnice. Podľa znalcov tam neurobili včas potrebné vyšetrenia, ktoré by odhalili skutočnú príčinu chlapcovho zhoršeného stavu. Rodičom toto vyjadrenie ľútosti nestačí.

Maroškov otec trávil so synom, ktorý sa narodil s detskou mozgovou obrnou, 24 hodín denne. Bol jeho očami aj rukami. Vďaka nemu, aj napriek ťažkej diagnóze Maroško prosperoval. Otec ďalej nemá dôvod žiť. Štrnásť rokov obetoval synovi, nájsť si prácu po toľkých rokoch má problém. "V tomto štáte akoby som neexistoval, nikoho nezaujímam," hovorí.

Rodičia, ktorí vychovávajú ešte tri dcéry, zápasia s existenčnými problémami. Prežívajú z jedného platu. Museli dokonca odpojiť teplú vodu.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že pochybili v nemocnici v Revúcej. Maroškovi poskytli nesprávnu starostlivosť. Porušili zákon a úrad začal správne konanie vo veci uloženia sankcie.

Podľa znalcov neurobili vyšetrenia, ktoré by odhalili, že sa pacientovi upchal špeciálny drenážny systém, ktorý odvádzal mozgovomiechový mok z chlapcovej hlavy a včas ho nepreviezli na špecializované pracovisko.

Vyjadrili lútosť

"Prípad posudzovali aj prizvaní konzultanti z medicínskych odborov pediatria a anesteziológia a intenzívna medicína, ktorých stanoviská úrad zohľadňoval," informovala hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Vedenie revúckej nemocnice sa k veci vyjadrilo písomne.

"Vyjadrujeme ľútosť nad stratou syna pani Ištánovej. Počas pobytu u nás bola započatá komplexná liečba zameraná na klinické príznaky. Stav sa stabilizoval, avšak na druhý deň v skorých ranných hodinách došlo k náhlemu zhoršeniu stavu s nutnosťou resuscitácie. Pacient bol prevezený leteckou službou na OAIM v Banskej Bystrici,"
píše sa vo vyjadrení nemocnice.

Marošovým rodičom to nestačí. Veria, že skutočný vinník skončí pred súdom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy