Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Maroša (14) odpojili od prístrojov. Rodičia hovoria o zlyhaní systému
Zdielať na

Maroša (14) odpojili od prístrojov. Rodičia hovoria o zlyhaní systému

BANSKÁ BYSTRICA / Rodičia Maroša (14) prehrali boj so zákona. Chlapca odpojili v nemocnici od prístrojov potom, ako lekári konštatovali mozgovú smrť. Rodičia tak sami nemali možnosť rozhodnúť o tom, kedy sa to stane.

Namiesto oslavy narodenín, pohreb

"Ja som prosila aspoň sestričku, aby ho držala za ruku, aby neodchádzal ako taký pes, sám. Ja to nikomu neprajem," hovorí zúfalá Marošova mama. Rodičom 14-ročného chlapca vyhasli všetky nádeje a prežívajú najťažšie dni života. Lekári ho odpojili od prístrojov.

Miesto oslavy pätnástich narodenín musia myslieť na pohreb. "Keď vám niekto zoberie 14 rokov života, zrazu padnete ako do nejakej čiernej diery. Pre mňa sa zrútil celý svet, strašné," hovorí zdrvený otec.

Maroško, ktorý od narodenia trpel ťažkým postihnutím sa dostal do nemocnice po vážnych komplikáciách a zástave srdca. Po vyhlásení mozgovej smrti už mozog nedokáže ďalej pracovať a lekárom tak zostáva jediné, riadiť sa podľa zákona. V týchto prípadoch je postup jednoznačný.

Matka: Štát porušil právo rodiča

"Toto vyšetrenie robia traja lekári. Neurológ, anesteziológ a ošetrujúci lekár. Pokiaľ sa všetci traja zhodnú, že sú vyhasnuté všetky reflexy mozgu, pacient bude prehlásený, že má mozgovú smrť," uviedol Oliver Petrík z Detskej fakultnej nemocnice.

"Tento štát porušil moje právo rodiča. Ja som mala rozhodnúť o odpojení,"
hovorí matka. Aj keď bol chlapec postihnutý a vyžadoval nepretržitú starostlivosť, rodičia sa tešili z každého pokroku. Život bez neho si predstaviť nevedia.

Čakať na zázrak nemalo zmysel

Aj napriek obrovskému žiaľu obaja vedia, že čakať na zázrak nemalo zmysel. Jediné čo chceli bolo viac času, aby sa mohli na všetko pripraviť. "My sme potrebovali možno len pár dní na vyrovnanie, aby sme povedali sami, kedy to urobiť. Bolo by to naše rozhodnutie," hovorí matka. "Toto keď stratíte, akoby ste kus zo seba stratili. Ja nemám zmysel ďalšej cesty," dodáva zúfalý otec.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy