Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Rodičia sú zúfalí. Za smrť Maroška (†14) môžu lekári
Zdielať na

Rodičia sú zúfalí. Za smrť Maroška (†14) môžu lekári

BANSKÁ BYSTRICA / Lekári pred pol rokom odpojili od prístrojov štrnásťročného syna. Skonštatovali u neho mozgovú smrť. Rodičia pátrali po príčine, sťažovali sa na polícii aj úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Úrad potvrdil, že lekári urobili chybu.

"V tej urne je naše dieťa, neskutočne nám chýba," hovorí po pol roku od smrti syna Marošova matka. "Keď som sám, tak plačem skoro každý deň," dopĺňa otec.

Chlapec bol vážne postihnutý od narodenia, trpel mozgovou obrnou a mal zavedený drenážny systém na odvádzanie mozgovo miechového moku. Do revúckej nemocnice priviezol chlapca otec, lebo mal vysoké teploty. Odtiaľ ho previezli v kritickom stave do Banskej Bystrice.

Po vyhlásení mozgovej smrti ho odpojili od prístrojov. "Na jeho pohreb sme si museli zobrať pôžičku, ktorú doteraz splácame," vysvetľuje nešťastná matka.

Dali im za pravdu

Rodičia sú presvedčení, že chybu urobili v revúckej nemocnici. V rukách majú papier z úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý im dal za pravdu.

"Zdravotná starostlivosť nebola pacientovi zo strany nemocnice s poliklinikou Revúca poskytnutá správne. Úrad uzavrel časť podania ako opodstatnenú. Výkonom dohľadu teda úrad zistil porušenie zákona," informovala hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Podľa znaleckého posudku, ktorý má rodina k dispozícii je jasné, že u chlapca došlo k  zástave dýchania po poruche drenážneho systému, ktorý odvádzal mozgovo miechový mok. Lekári podľa úradu neurobili včas vyšetrenia, ktoré by poruchu odhalili a nezabezpečili včasný prevoz do Banskej bystrice.

Vinník bude potrestaný

"Je to bezmocnosť. Jasne sa tam píše, že včasným prevozom, by sa následky minimalizovali na nulu," potvrdzuje otec.

"Úrad začne správne konanie vo veci uloženia sankcie poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti," vyhlásila Valášiková.

Rodina podala trestné oznámenie aj na polícii. A stále verí, že vinník bude potrestaný. "Toto nie je o chybe, toto je o zabití človeka. Ja som dala štátu šancu, ale sama sa postarám o potrestanie páchateľa," dodáva matka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy