Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovákov nemá kto ošetrovať, sestričky odchádzajú do zahraničia
Zdielať na

Slovákov nemá kto ošetrovať, sestričky odchádzajú do zahraničia

BRATISLAVA / Za ostatných päť rokov na Slovensku zavesilo svoje bielo-modré oblečenie na klinec viac než 7 000 zdravotných sestier. Našli si lepšie platenú prácu v lepších podmienkach za hranicami. Slovákov pomaly nemá kto ošetrovať.

Plat sestričiek v zahraničí sa nedá porovnať s tým, čo im núkajú na Slovensku. Vo Švajčiarsku si zarobia od 2000 do 6000 eur, v Anglicku 1800 libier a v Nemecku 1900 eur plus príplatky a ubytovanie zdarma.

Tisíce sestier preto za posledných päť rokov odišlo so svojím vzdelaním i skúsenosťami do zahraničia.

Okrem financií ich k tomu motivuje aj lepšie pracovné prostredie dobre vybavených nemocníc, či vyšší spoločenský status. Sú to tie isté faktory, ktoré nám odlákali za posledné roky aj stovky lekárov.

Že je sestier málo potvrdzujú aj analytici, podľa ktorých problémom i zlý manažment sestier.

Prekvalifikovaný personál

"Už dnes máme na Slovensku menej sestier, ako je priemer krajín OECD," hovorí analytik INEKO Dušan Zachar. "Od roku 2000 klesol počet zdravotných sestier na osobu jedine v Litve a na Slovensku, pričom práve u nás bol zaznamenaný výrazne najväčší prepad."

"Sestier je dosť, ale robia prácu úradníčky, archivárky," myslí si analytik HPI Tomáš Szalay. "My v podstate plytváme vzdelanými ľuďmi, pričom by sme na to mohli najať menej kvalifikovanú silu."

AK bude odliv sestier pokračovať súčasným tempom, podľa analytikov nás o dvadsať rokov nebude mať kto ošetrovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy