Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Cukrovka kosí Slovákov, už tisícom amputovala nohy
Zdielať na

Cukrovka kosí Slovákov, už tisícom amputovala nohy

BRATISLAVA / Pacienti trpiaci cukrovkou nevenujú dostatočnú pozornosť svojim nohám. Až štyritisíc z nich má amputovanú končatinu, pretože lekára vyhľadali neskoro. Podľa diabetológov sa tomu dá jednoducho predísť, stačí zvýšiť starostlivosť o nohy už pri prvých príznakoch nedokrvenia či zníženej citlivosti.

Podľa diabetológov je najviac amputácii u ľudí trpiacich cukrovkou v Trnavskom kraji.

"Vysvetľujem si to tým, že je tam problém s počtom špecialistov diabetológov," konštatuje predseda slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.

Bez ohľadu na región je faktom, že pacienti trpiati diabetesom sa o svoje nohy starajú málo. Ich rany sa hoja horšie ako u zdravých ľudí. Aj obyčajný pľuzgier či suché a popraskané nohy sú rizikom vzniku infekcie.

"Každý deň si musia svoje nohy skontrolovať. Tiež je dôležité, v akej vode, teplote si ich umývajú. Mali by len vo vlažnej. Vhodné sú tiež masáže na prekrvenie," ozrejmuje Martinka.

Ponáhľať sa k lekárovi

Ak si všimnú na nohe ranku, treba ísť čím skôr k lekárovi. Mnohí z tých, čo trpia cukrovkou, tak ale nerobia a čakajú, kým sa zranenie zahojí.

"To môže mať veľmi rýchly priebeh. Niekedy to môžu byť hodiny a niekedy dni, ale určite je to rýchle. Častokrát sa totiž poškodia vrstvy kože, väzivá a ide to na kosť. Tam musíme zasiahnuť a zachrániť život pacienta," vysvetľuje.

Predísť invalidnému vozíku sa pritom dá aj jednoduchým testom. Náplasť stačí nalepiť na chodidlá a desať minút počkať.

Výsledok vo forme farebnej reakcie určí pacientovu citlivosť chodidiel. Test je len na lekársky predpis a diabetológovia ho pacientom odporúčajú aspoň raz ročne.

Platí zákon, že znížená citlivosť znamená zvýšenú starostlivosť.

Súvisiace články