Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rok 2014 je rokom volieb. Na jeseň nás čakajú komunálne
Zdielať na

Rok 2014 je rokom volieb. Na jeseň nás čakajú komunálne

BRATISLAVA / Iba nedávno sa skončilo hlasovanie do Európskeho parlamentu a politici už myslia na jesenné komunálne voľby. V hlavnom meste sú známi už traja kandidáti na primátora - už dávnejšie to oznámili Milan Ftáčnik a Ivo Nesrovnal a najčerstrvejšie sa k nim pridal aj herec a bývalý minister kultúry Milan Kňažko.

Kňažko ako Kličko

Kňažka prišiel podporiť spisovateľ Ľubomír Feldek. Jeho húževnatosť a odvahu prirovnal ku slávnemu ukrajinskému boxerovi, ktorého pred pár dňami zvolili na starostu Kyjeva. "Ja ťa prirovnám ku Kličkovi," povedal Feldek.

Iný názor má však strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá ohlásenú kandidatúru Milana Kňažka prijala s prekvapením i výhradami a s vysokou pravdepodobnosťou ho nepodporí, informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

"Herec Milan Kňažko podľa nášho názoru zohral veľmi podivuhodnú rolu počas prezidentských volieb, ktorá vyústila do jeho narýchlo odvolanej účasti na tlačovej konferencii Andreja Kisku. Týmto faux pas u nás vyvolal podozrenie, že nekoná autonómne," reaguje strana SaS. Viac si prečítajte TU.

Funkcia primátora Bratislavy je podľa nich náročná a vyžaduje si dostatok duševných i fyzických síl, vrátane manažérskych schopností. Ako Kňažko pripomenul, pred komunálnymi voľbami chce viesť transparentnú a nízkorozpočtovú predvolebnú kampaň. Založiť si plánuje transparentný účet, kampaň plánuje zaplatiť z vlastných zdrojov a dobrovoľných príspevkov.

Primátorskú stoličku ide obhajovať ľavičiar Milan Ftáčnik. Hovorí, že sa mu za štyri roky podarilo dosiahnuť zmenu vo fungovaní mesta.

Termín nie je známy

"Konkrétne výsledky v oblasti dopravy, konkrétne výsledky v oblasti ozdravovania mesta, v tom ako sme mesto otvorili jeho obyvateľom," dodáva primátor Bratislavy Ftáčnik.

Jeho prvým vyzývateľom bol Ivo Nesrovnal z SDKÚ, ktorý už má ťažiskové témy programu. "Predovšetkým v oblasti lepšieho financovania nášho hlavného mesta, zvýšenej čistoty. Skutočného dodržiavania poriadku a moderných dopravných systémov a kvality života," tvrdí kandidát na primátora Bratislavy Ivo nesrovnal.

Termín volieb primátorov, starostov a mestských a obecných poslancov ešte nie je známy, mali by byť niekde v polovici novembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy