Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
SDKÚ chce ďalší štátny sviatok, uctiť si máme Štefánika
Zdielať na

SDKÚ chce ďalší štátny sviatok, uctiť si máme Štefánika

BRATISLAVA / SDKÚ-DS chce, aby 28. október - vznik samostatného československého štátu, bol štátnym sviatkom. Poslanci za SDKÚ-DS Pavol Frešo, Ivan Štefanec a Ľudovít Kaník preto predložili do parlamentu novelu zákona o štátnych sviatkoch. Účinná by mala byť od októbra, aby sa sviatok mohol sláviť už tento rok.

Názov sviatku by mal byť Deň úcty k dielu Milana Rastislava Štefánika – vznik samostatného československého štátu. Ako povedal Kaník, Štefánik je najuznávanejšia osobnosť Slovenska. "Je to veľký syn slovenského národa a dnes mu nevyjadrujeme takú poctu, akú si zaslúži,“ povedal Kaník.

Vrcholné dielo Štefánika

Podľa Kaníka 28. október má byť Štefánikovým sviatkom, pretože vznik Československa v roku 1918 bol jeho vrcholným dielom. "Bez neho by Československo nevzniklo. Bez Československa by sa zas nevytvorili podmienky na vznik dnešného Slovenska. Nemali by sme dnešný štát a reč. To si treba uvedomiť spolu s kontinuitou vývoja,“ zdôraznil Kaník.

Slovensko má podľa Kaníka niektoré dejinné míľniky, ktoré krajinu vyformovali do dnešnej podoby. "Všetko sú to štátne sviatky, okrem 28. októbra,“ konštatoval.

V roku 2014 môžete mať viac ako 117 dní voľna, pozrite si reportáž:

Pripomenul, že všetko sa začalo práve vznikom Československej republiky (ČSR). Ďalší kľúčový dátum bolo Slovenské národné povstanie, ktoré rozhodlo, že sa hlásime k demokratickým hodnotám. "Tretím míľnikom bolo vzoprenie sa komunizmu – 17. november. Posledným bol vznik samostatnej Slovenskej republiky. Všetko sú to štátne sviatky, ktoré formovali Slovensko,“ povedal Kaník s tým, že do dnes si však nevieme dostatočne uctiť Štefánika.

Súvisiace články