Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vznik Československa pred 95 rokmi. Nič lepšie vraj nebolo
Zdielať na

Vznik Československa pred 95 rokmi. Nič lepšie vraj nebolo

BRATISLAVA / Začlenenie Slovenska do Československej republiky bolo v roku 1918 pre Slovákov jednoznačne najlepším možným riešením, tvrdí historik Slovenskej akadémie vied Matej Hanula. Od vzniku 1. ČSR uplynulo dnes 95 rokov.

Prvá šanca pre Slovákov

Vznikom Československa sa podľa Hanulu slovenská spoločnosť vymanila z marazmu uhorského prostredia, kde sa reprezentantom slovenského národného hnutia už desaťročia nedarilo Slovákom zabezpečiť základné kultúrne práva na vlastné vzdelávacie a kultúrne inštitúcie.

"O politických právach sa už nedalo hovoriť vôbec," hovorí Hanula. Inou alternatívou ako vznik spoločného štátu s Čechmi bolo podľa Hanulu zotrvanie v Uhorsku. "Liberálna vláda grófa Mihálya Károlyiho sa pre túto možnosť snažila slovenskú politickú reprezentáciu, stelesňovanú od októbra 1918 Slovenskou národnou radou, získať prísľubom poskytnutia rozsiahlej autonómie. Politickí reprezentanti Slovákov však už na túto ponuku nereagovali," dodal historik.

Vytvorenie samostatného slovenského štátu v roku 1918 podľa jeho slov do úvahy neprichádzalo. "Slovenské etnikum vtom čase na takúto možnosť jednoducho ešte nemalo dostatok síl. Proces formovania moderného slovenského národa ešte nebol zavŕšený," myslí si Hanula. Slováci podľa neho nemali dostatok inteligencie, ktorá by bola schopná riadenie samostatného štátu prevziať do svojich rúk.

Historik: Mal by byť sviatok

Deň vzniku 1. ČSR je podľa Hanulu jedným z najzásadnejších medzníkov vo vývoji Slovenska a Slovákov. "Vytvoril predpoklady na definitívne dokonštituovanie sa Slovákov ako moderného európskeho národa. So slovenskou identitou sa vplnej miere stotožnili aj dovtedy národnostne vlažní Slováci, napríklad na východnom Slovensku. Slovensko bolo po prvý raz teritoriálne vymedzené ako administratívna jednotka skonkrétnymi hranicami," doplnil.

Bez 28. októbra si podľa historika len ťažko dokážeme predstaviť, akou cestou by sa Slováci dopracovali k 1. januáru 1993. Hanula je preto presvedčený, že 28. október by mal patriť medzi štátne sviatky.

Aký bol život v Československu. Pozrite si video, ktoré zachytáva život v čase, keď sa k moci dostali komunisti. Prevratom v roku 1948.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy