Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
19 ROKOV PO. Úderom polnoci vznikla Slovenská republika
Zdielať na

19 ROKOV PO. Úderom polnoci vznikla Slovenská republika

Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Dnes na Slovensku neoslavujeme len Nový rok. Presne pred 19 rokmi sa úderom polnoci Československo rozdelilo na dve nezávislé krajiny. Vzniklo samostatné Česko a Slovensko...

Slovensko svoju historickú cestu za samostatnosťou dovŕšilo rozdelením Československej republiky po páde komunistického režimu. Dôvodom rozdelenia spoločného štátu nebola vôľa občanov, keďže v tom čase bola väčšina za zachovanie spoločného štátu, ale nevôľa politikov.

Politické elity oboch federálnych republík nevedeli nájsť spoločnú reč, čo sa týkalo slovenskej otázky. Kým česká strana bola za zachovanie pôvodného stavu, slovenská žiadala zrovnoprávnenie. 

Prezidentom Kováč

Dňa 15. februára 1993 poslanci zvolili za prvého prezidenta demokratickej povojnovej SR kandidáta HZDS Michala Kováča.

Od 8. februára 1993 začala na území samostatnej SR platiť nová mena - slovenská koruna (Sk). Nahradila dovtedajšiu česko-slovenskú korunu. Aj slovenská koruna 1. januárom 2009 vstúpila do minulosti, keďže ju na území krajiny nahradilo euro ako nová národná mena na Slovensku.

Súčasnosť...

Pri príležitosti sviatku Dňa vzniku SR udeľuje prezident krajiny štátne vyznamenania osobnostiam spoločenského, kultúrneho a politického života.

Od roku 2004 je SR členským štátom NATO a Európskej únie, od decembra 2007 je členom Schengenského priestoru. Dňa 1. januára 2009 sa SR stala členom eurozóny. Prijatím eura za bežné platidlo sa zavŕšil integračný proces do EÚ.

Súvisiace články