Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Konflikt, aký sme v Bruseli ešte nemali. Europarlament chce žalovať eurokomisiu
Zdielať na

Konflikt, aký sme v Bruseli ešte nemali. Europarlament chce žalovať eurokomisiu

ŠTRASBURG / V Bruseli sa schyľuje k najväčšiemu konfliktu v histórii. Európsky parlament chce žalovať Európsku komisiu za to, že Maďarsku uvoľnila miliardy z eurofondov. V nočnom tajnom hlasovaní to odsúhlasil výbor pre právne veci. K zmrazeniu pôvodných eurofondov pre Maďarsko malo dôjsť kvôli porušovaniu zásad právneho štátu.

Vyše 10 miliárd eur uvoľnila šéfka Európskej komisie Maďarsku ešte v decembri. Večer predtým sa maďarsky premiér vyhrážal zablokovaním prístupových rozhovorov s Ukrajinou. "Európska únia je založená na pravidlách a na ich dôslednom rešpektovaní. A keď sú pravidlá porušované, musí mať opravné nástroje, ktorým je momentálne žaloba Európskeho parlamentu na Európsku komisiu," priblížil europoslanec Michal Wiezik (PS, RE).

​Europoslanci, ktorí žalobu odobrili, hovoria o tom, že EK sa nechala Orbánom vydierať. Inak by sa nemohli začať prístupové rokovanie s Ukrajinou. Oficiálny argument je, že komisia nechránila peniaze daňových poplatníkov. “Ja určite nie som zástanca Orbánovej zahraničnej politiky, ale považujem za absurdné, aby Európsky parlament dnes, keď potrebujeme jednotu, ju takto podkopával," zdôraznila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). 

"Komisia sa domnieva, že konala v plnom súlade s právom EÚ a svoje rozhodnutie bude obhajovať pred súdmi EÚ. Maďarsko predložilo všetky požadované dôkazy na preukázanie nezávislosti svojho súdnictva," uviedla vo svojom stanovisku Európska komisia.

V minulosti svoje kroky obhajoval v pléne parlamentu aj samotný Orbán. Nie je to totiž prvýkrát, čo sa na stole objavila žaloba kvôli Maďarsku. V minulosti ju však stiahli. "Princíp právneho štátu sme neporušili. Dokument nerešpektuje dohody, ktoré Maďarsko v sporných záležitostiach dosiahlo s Európskou úniou,” vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Žaloba na súdnom dvore má skončiť do 25.marca. Europoslancov, ktorých je väčšina, čaká už iba oficiálne poverenie predsedníčky Metsoly. "Takto krátko pred voľbami do Európskeho parlamentu je to nedôstojné a myslím si, že je to zlý odkaz aj voličom do členských štátov,” povedala europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD). "Ochrana pravidiel, na základe ktorých funguje EÚ, je ochranou Európskej únie samotnej,” uzavrel Wiezik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy