Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Samit európskych lídrov v Granade: Súčasná slovenská vláda už pomoc Ukrajine nepošle
Zdielať na

Samit európskych lídrov v Granade: Súčasná slovenská vláda už pomoc Ukrajine nepošle

GRANADA / Už ani náboj na Ukrajinu. Predvolebného hesla Roberta Fica sa bude v posledných dňoch vládnutia držať aj končiaca Ódorova vláda. Napriek tomu, že ministerstvo obrany zvažovalo odoslanie ďalšieho balíka vojenskej pomoci, premiér i prezidentka sa postavili proti.

​Ľudovít Ódor dorazil na svoj druhý a zrejme predposledný samit európskych lídrov. Do španielskej Granady bola okrem 27 Únie prizvaná aj 20 ďalších krajín vrátane Ukrajiny. Volodymyr Zelenskyj bol rokovať o ďalšej ukrajinskej pomoci. Vrásky mu v posledných dňoch robia najmä americkí republikáni a ich neochota poslať do Kyjeva ďalšie miliardy. Pomocnú ruku v podobe vojenskej pomoci mu však neponúka ani ďalší, o poznanie menší no stále verný spojenec, a to slovenská vláda. Tá končiaca už žiadne zbrane ani muníciu na Ukrajinu nepošle. Aj keď v skladoch by sa delostrelecké či tankové náboje našli. 

"Príležitosti na podporu tam ostávajú aj naďalej," vyjadril sa minister obrany Martin Sklenár. "Ozbrojené sily majú k dispozícii naozaj veľké množstvo materiálu a výbavy či výzbroje," dodal. Ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu bol podľa exministra obrany Jaroslava Naďa pripravený už od júla, no vláda s rozhodnutím otáľala. Munícia pre Ukrajinu by sa totiž v predvolebnom boji mohla stať poľahky aj na muníciu politickú. Teraz je však jasné, že zo strany premiéra a prezidentky nešlo iba o strategické čakanie. Ani potom, ako prehrmela kampaň, k zmene rozhodnutia nepríde.

Ukrajinci vystrelia denne dve až tri tisícky delostreleckých nábojov a v skladoch toho údajne už veľa neostáva. Európa sa zaviazala dodať Ukrajine do marca milión kusov delostreleckej munície. Zatiaľ so splnením sľubu zaostáva. S rozšírením výroby by mohol pomôcť súkromný sektor. Premiér si bol aj preto pozrieť továreň na výrobu nábojov v Granade. Patrí pod slovenskú zbrojovku z portfólia českého zbrojára Michala Strnáda a chcela by tunajšiu výrobu rozšíriť. "Ja si nemyslím, že minimálne tú komerčnú časť pomoci Ukrajine niekto zastaví. To sa potom musí spýtať budúcej vlády," informoval premiér Ľudovít Ódor.

Neformálny samit pokračuje v Granade aj v piatok 6. októbra. Jednou z top tém by sa mala stať migrácia a hľadanie riešenia, ako napríklad aj v strednej Európe upustiť od obnovenej kontrole hraníc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy