Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Poliaci prerábajú vlakovú stanicu. Minister Balík zobral tím inšpirovať sa od susedov
Zdielať na

Poliaci prerábajú vlakovú stanicu. Minister Balík zobral tím inšpirovať sa od susedov

VARŠAVA / Majú nové nemocnice, diaľnice, školy, výskumné centrá, či rýchlovlaky. Na to všetko minuli už všetky peniaze zo súčasného programovacieho obdobia eurofondov a tešia sa na nové. Nehovoríme pritom o žiadnej vzdialenej krajine v západnej Európe, ale o našich severných susedoch. Náš minister investícií preto zobral do Varšavy svoj tím, aby sa tam inšpirovali. Experti si pozreli aj veľkú investíciu z eurofondov - varšavskú západnú vlakovú stanicu.

Poliaci prerábajú západnú varšavskú stanicu, aby sa zmenila na najmodernejšiu v krajine. Hotová má byť na budúce leto a eurofondy na to využívajú naplno.  "Spolu pôjde o sumu skoro 2.3 miliardy eur. A nejde len o stanicu, ide o integrovaný program, riešime tu naraz viacero vecí, čo Varšava potrebuje," uviedol Jaroslaw Orlinski, riaditeľ štrukturálnych fondov Poľska.

Rekonštruuje sa za prevádzky stanice a je hypermoderná od strechy, ktorá pohltila 3x toľko ocele ako Eiffelovka a je pokrytá solárnymi panelmi cez platformy až po podzemie. "Pred prerábkou tadeto prešlo tisíc vlakov denne a približne 60-tisíc pasažierov. Po rekonštrukcii sa toto číslo ešte navýši," priblížil Patrik Jaworski, stavbyvedúci Varšavskej západnej vlakovej stanice.

V obrovskom podzemí sa všetko chystá na integrovanú varšavskú dopravu, to znamená, že ľudia prídu hore na nástupište, zídu dole a hurá - na električky do mesta. Poliaci to na rozdiel od nás robiť vedia. "My sme už vyčerpali všetky prostriedky z obdobia, ktoré onedlho končí a teraz sa sústredíme na plán obnovy," poznamenal Grzegorz Puda, poľský minister eurofondov. 

Minister Balík by sa rád vyhol chybám najmä z minulosti. "Sú veľmi často poznačené byrokraciou na Slovensku a prílišným sústredením na procesy na miesto sústredenia sa na výsledok," uviedol Peter Balík, minister investícií a regionálneho rozvoja SR. Systém je pritom jednoduchý a má svoju logiku. "Teraz smeruje zdola nahor. Čerpanie si vo veľkej miere riadia samotné samosprávy, ktoré určujú svoje priority," ozrejmila Lívia Vašáková, podpredsedníčka vlády SR pre plán obnovy.

Minister Balík na záver stretnutia ešte vymenoval všetky tie krásne veci, ktoré krajina môže mať, ak správne čerpá eurofondy. "Nemocnica v Krakowe, nemocnica v Poznani ale taktiež nové metrologické laboratórium v Kielciach alebo aj rýchlovlaky Pendolíno," dodal na záver Balík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy