Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ukrajinské ženy vyrábajú maskovacie siete na Ukrajinu, odkazy posielajú aj deti
Zdielať na

Ukrajinské ženy vyrábajú maskovacie siete na Ukrajinu, odkazy posielajú aj deti

PREŠOV / Kým chlapi bojujú na fronte, ukrajinské ženy pre nich na Slovensku vyrábajú maskovacie siete. Základom sú fotografie konkrétnych území. Farba sa totiž mení podľa situácie a postupu na fronte, ale aj podľa regiónu. So sieťami posielajú na front odkazy aj malé ukrajinské deti.

"Kolegyňa do toho urobila dierku, aby sa to dalo spojiť jedno do druhého a vznikne z toho taký pásik," priblížila Yevheniia Kripak, dobrovoľníčka z Ukrajiny. Látky zo špeciálneho materiálu vo viacerých odtieňoch dostávajú v celku z Ukrajinu. Tu to musia nastrihať na rovnaké pásiky a následne na obdĺžniky. Maskovacie vojenské siete vyrábajú na viacerých miestach po Slovensku. Aj táto poputuje z Prešova priamo na ukrajinský front. "Aby sa tam mohli chrániť. Siete používajú na maskovanie áut, obydlí, či zranených v sanitkách. Využitie je veľmi rôzne," ozrejmila Viktoriia Reher, dobrovoľníčka z Ukrajiny.

V Prešove vyrábajú siete v priestoroch Občianskeho združenia s názvom Podaj ďalej. Popri slovenských občanoch v núdzi, ktorým pomáhajú trikrát do týždňa, vysielajú každé dva týždne humanitárnu pomoc priamo na Ukrajinu. "Keď sme sa dostali do tejto veľkej budovy a našli sme nové priestory na naše činnosti sme dostali nápad," priblížila Viki Potášová, OZ Podaj ďalej Prešov. Takto vyzerá hotová, zabalená sieť pripravená na transport. Podiel farieb sa mení nielen podľa ročných období, ale ja podľa regiónov. "Keď vojaci napríklad aj zmenia miesto, už nepotrebujú takú sieť, ale už budú potrebovať inú farbu. Preto je dobré, že nás je toľko dobrovoľníkov, čím viac nás príde, tým rýchlejšie siete urobíme," uviedla Liudmyla Sluvka, dobrovoľníčka z Ukrajiny. "Tento materiál rýchlo schne a potom tá sieť nepresvitá," dodala Reher.

Spolu so sieťami na front putujú aj maľby detí dobrovoľníčok, ktoré siete vyrábajú. Toto je dielom len 9-ročného dievčatka, ktoré vojakom okrem maľby zaslalo na druhej strane sladkosti. "Ona to najprv namaľovala a potom z druhej strany prilepila cukríky," povedala Tyutyun Vira, dobrovoľníčka z Ukrajiny. K sladkostiam a maľbám pripojili deti aj odkazy, ktoré chytajú za srdce. "Život Ukrajiny je vo vašich rukách, vy naši hrdinovia," dodala Vira.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy