Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Študenti stredných škôl sa zapojili do unikátneho projektu. Simulovali európske voľby
Zdielať na

Študenti stredných škôl sa zapojili do unikátneho projektu. Simulovali európske voľby

BRATISLAVA / Stredné školy zapojené do programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu (EPAS) a Platforma ambasádoriek a ambasádorov európskej demokratickej kultúry (AmbEDK) sa intenzívne pripravovali na simulované voľby do Európskeho parlamentu. O čo presne išlo vysvetlil hosť Ranných novín TV JOJ Dionýz Hochel, poverený riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Simulované voľby sa konali na stredných školách začiatkom mája. "Spolupracovali sme s občianskym združením pre stredoškolákov, ktoré už pravidelne niekoľko rokov pripravuje takéto simulované voľby na stredných a vysokých školách, pokiaľ ide o komunálne voľby, regionálne, národné alebo európske," vysvetlil Dionýz Hochel.

Priebeh volieb 

V tomto prípade študenti simulovali na 204 stredných školách a dvoch vysokých školách priebeh volieb. "Čiže voľby podľa reálnych hlasovacích listín. Vytvorili si dokonca aj volebné komisie a potom prezentovali závery," dodal Hochel s tým, že dôležitou súčasťou projektu boli aj workshopy a debaty o tom, prečo je dôležité ísť voliť. 

​Z výsledkov vyplynulo, že sú tam regionálne rozdiely. "Inak volili študenti v Bratislavskom kraji, inak v Prešovskom kraji. Pozoruhodné však ale tiež bolo, že inak volili študenti gymnázií oproti študentom stredných škôl," prezradil Hochel. 

Prekvapivé výsledky

Celoplošne si študenti stredných škôl zvolili ako prvú stranu Kotleba - ĽSNS s 15,8 percentami, za ňou sa umiestnila koalícia Progresívne Slovensko a SPOLU s 12,1 percentami. Strana Smer-SD skončila na chvoste s len 6,11 percentami. 

noviny.sk

​Riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku ale upozornil na nárast extrémizmu aj medzi mladými. Podľa neho ide o prekvapujúci fakt, nakoľko práve mladí ľudia plne využívajú výhody Európskej únie ako je cestovanie, platenie jednotnou menou vo viacerých krajinách, telefonovanie za rovnakú cenu v zahraničí aj doma, ale aj možnosť študovať na zahraničných školách. 

Podľa Hochela sú dva dôvody, ktoré môžu stáť za týmto javom. "Ukazuje sa, ako ľahko sú mladí ľudia ovplyvniteľní antieurópskou kampaňou, pocitom strachu a falošnými informáciami na internete. Ďalšou vecou je potreba zvýšiť povedomie o EÚ na stredných školách," myslí si. 

Vysoká účasť

Jedným z dôvodov takýchto simulovaných volieb je zvýšenie povedomia a konečná účasť potešila aj samotných organizátorov. "Účasť bola 40 percent, čo je naozaj veľmi vysoké číslo. V realite je to však, bohužiaľ, inak. No dúfame ale, že to bude tentokrát iné, lebo pripravujeme a realizujeme množstvo komunikačných aktivít," dodal. 

​Európske voľby sa blížia. Budú už v sobotu 25. mája, ale výsledky nebudú prezentované v sobotu večer, ale až v nedeľu večer o 23:00, pretože až vtedy sa zavrú v Taliansku volebné miestnosti a tak sa môžu centrálne vyhlásiť výsledky. Pozrite si pokračovanie rozhovoru, v ktorom sa dozviete viac: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy