Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dvadsiaty člen klubu. Chorváti dostali od europoslancov zelenú na prijatie eura
Zdielať na

Dvadsiaty člen klubu. Chorváti dostali od europoslancov zelenú na prijatie eura

ŠTRASBURG / Kde a ako zameniť kuny za eurá pri ceste do Chorvátska, to je téma, ktorú už od budúceho roka nebudete musieť riešiť. Chorváti totiž dostali od euro-parlamentu zelenú na prijatie eura. Stanú sa tak dvadsiatym členom euro-klubu.

Ďalší bod vyšiel. Prerátavanie kún na chorvátskych trhoch, v potravinách, či v reštauráciách potrápia našincov už len túto sezónu. Chorvátsko sa stáva totiž ďalším euročlenom. "Chorvátsko splnilo všetky štyri určené konvergenčné kritériá podľa Maastrichtskej zmluvy, čiže pristúpilo podľa pravidiel," konštatoval europoslanec Robert Hajšel (SD). 

Viaceré krajiny by si z Chorvátska mohli zobrať príklad. "Má v tých kľúčových ukazovateľoch lepšie výsledky než mnoho členských štátov eurozóny," vyjadril sa europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). Chorváti sú celkovo skokanmi EÚ. Sú posledným prijatým členským štátom a na rozdiel od viacerých vyčkávajúcich krajín od budúceho roka teda prijímajú spoločnú menu. K eurodokonalosti im chýba už len jedno - vstup do Schengenu, čo by cestu aj našincov k moru ešte viac zjednodušilo. "Chorváti opäť v tomto spĺňajú kritériá a čakáme na to, aby sa to skutočne udialo v dohľadnej dobe," povedal europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu, EPP). Ak vám nejaké kuny ostanú, nesmúťte, budete s nimi môcť platiť v Chorvátsku ešte celý budúci rok a banky vám ich vymenia aj potom. Bez nich to ale bude pre nás určite praktickejšie. "Umožní nám to ušetriť peniaze za zmenu meny, ušetrí nám to mnohé iné náklady, " vysvetlil europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

Od 1. septembra sa však už v Chorvátsku budeme stretávať s tzv. duálnym zobrazením cien. A po Chorvátsku by mohol byť najbližším eurokamošom Slovákmi tiež obľubovaná destinácia - Bulharsko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy