Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európsky parlament sa dal do boja proti nenávisti
Zdielať na

Európsky parlament sa dal do boja proti nenávisti

BRATISLAVA/BRUSEL / Boj proti nenávisti si dal za cieľ Európsky parlament. V členských štátoch totiž stúpa počet trestných činov z nenávisti voči rase, etnickej skupine, pohlaviu, alebo sexuálnej orientácii. Navyše, kým v jednej krajine je to iba priestupok, v inej za to hrozí aj 5 ročné väzenie.

Demokracia má svoje hranice. Mať názor je jedna vec, ale porušovať práva je už vec druhá. Europoslanci s týmito slovami vystupujú v pléne a požadujú dôslednejšie posudzovanie podobných prejavov.

“Ten, ktorý hovorí o tom, že nejaká rasa je dokonalejšia než iná pácha zločin,” tvrdí europoslanec Peter Pollák. “Či sú to židia, aj antisemitizmus, či sú to rómovia, niečo, čo dúfal som, že skončilo pri porážke fašistov v druhej svetovej vojne,” hovorí tiež europoslanec Martin Hojsík.

Europoslanci hovoria najmä o náraste antisemitských útokov. Odvolávajú sa na štastitiky, podľa ktorých podobných útokov neustále pribúda. “Nárast extrémizmu je fenomén, ktorý momentálne, žiaľ, dosť valcuje EÚ ako takú,” dodáva europoslankyňa Miriam Lexmann. Táto problematika sa na celoeurópskej úrovni neriešila roky. A tak kým v jednej krajine hovoríme iba o priestupku, v inej je to už trestný čin Syn: 

“Naozaj ide o to, aby jednotlivé štáty mali aspoň v hrubých črtoch rovnaký rámec tých postihov," myslí si europoslanec Michal Wiezik. “By to malo byť o tom, že budeme nasledovať krajiny, kde je to vymožiteľné, kde je to efektívne, kde to funguje. Kde to funguje na základe dát,” vyjadrila sa europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

“Dnes majú aj veľmi takú skrytú, premyslenú podobu, či už vo forme zostrihaných videí na fejsbuku,” reaguje Vladimír Bilčík. Jednou z nových priorít Európskeh parlamentu sa tak stáva boj proti nenávisti. A v rámci neho chce nájsť spoločnú definíciu týchto prejavov. “Je dôležitý preto, aby sme sa tolerovali navzájom, aby sme rešpektovali že každý človek je iný, každý je iná osobnosť," uzavrel europoslanec Ivan Štefanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy