Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Južná Kórea hlási šiestu obeť koronavírusu. Zvyšuje pohotovosť na najvyšší stupeň
Zdielať na

Južná Kórea hlási šiestu obeť koronavírusu. Zvyšuje pohotovosť na najvyšší stupeň

SOUL / Južná Kórea zvyšuje kvôli rastúcemu počtu ľudí nakazených novým koronavírusom zdravotnú pohotovosť na najvyšší stupeň. Oznámil to prezident Mun Če-in.

V krajine je už vyše 600 nakazených a Soul v nedeľu ohlásil už šieste úmrtie. Južná Kórea ohlásila nových 46 nakazených, takže počet chorých stúpol na 602. Prítomnosť vírusu sa testuje u ďalších viac ako 6000 ľudí.

Väčšina úmrtí je hlásená z nemocnice v provincii Kjongsang pukdo, ktorej strediskom je mesto Tegu. Zatiaľ poslednou obeťou je 57-ročný žena, ktorá trpela chronickým ochorením obličiek. "Niekoľko nasledujúcich dní bude veľmi dôležitých," citovali prezidenta Muna miestne médiá.

Prezident tiež povedal, že epidémia s dostala do prelomového bodu a prijmú sa "bezprecedentné a významné" opatrenia. Agentúra Jonhap napísala, že Južná Kórea má tradične prísne karanténne opatrenia. Naposledy vyhlásila najvyšší stupeň zdravotné pohotovosti pred 11 rokmi kvôli chrípke H1N1.

Zvýšená pohotovosť vláde umožňuje vynucovať zákaz verejných aktivít i dočasné uzavretie škôl. Prezident vyhlásil, že vláda aj miestne úrady by nemali váhať a prijali prísne opatrenia bez obmedzenia pravidlami bežnými v normálnej dobe.

Viac ako polovica nových prípadov má podľa úradov spojitosť s jedným kostolom v Tegu, ktoré má 2,5 milióna obyvateľov a kvôli nákaze je teraz uzavreté. Jednou zo zomrelých je 61-ročná členka tejto farnosti, ktorá sa zúčastnila bohoslužieb a minulý týždeň bola na nový koronavírus pozitívne testovaná.

Mun sa zmienil o sekte Sinčchondži, ku ktorej patrí množstvo nakazených. Povedal, že úrady v postupe voči jej členom využijú "špeciálny" postup. Vláda sa snaží kontaktovať všetkých členov a otestovať ich na prítomnosť vírusu. Objekty spojené s touto sektou sú uzavreté a členovia musia obmedziť svoje aktivity po celej krajine.

Mun k tomu uviedol, že je to nevyhnutné vzhľadom na ochranu verejného zdravia a bezpečnosti a že nejde o obmedzovanie náboženskej slobody. V piatok zostali v Tegu uzavreté školy a vláda vyhlásila mesto a časť jeho okolie za zvláštne stráženú zónou. Mestské centrum je podľa agentúry AP takmer ľudoprázdne, mnoho podnikov radšej zostalo zatvorených.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy