Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Europoslanec Pollák o situácii v Afganistane: EÚ ťahala za slabší koniec. Prispôsobovali sme sa rozhodnutiam USA
Zdielať na

Europoslanec Pollák o situácii v Afganistane: EÚ ťahala za slabší koniec. Prispôsobovali sme sa rozhodnutiam USA

BRATISLAVA / Európsky parlament čaká diskusia o situácii v Afganistane, ale aj bilancia pandémie. Zmeny čakajú aj obľúbené projekty pre kreatívcov a študentov využívajúcich Erasmus +. Europoslanec Peter Pollák z frakcie Európskych ľudovcov, zároveň kandidujúci za OĽaNO, v rozhovore nešetril kritikou aj v rámci očkovania v marginalizovaných komunitách.

Európsky parlament sa v najbližších dňoch bude zaoberať nástupom Talibanu v Afganistane. Podľa europoslanca Petra Polláka, EÚ v konflikte "ťahala za slabší koniec"  a naše rozhodnutia mali byť "prispôsobené USA."

"Mnohé členské krajiny museli nejakým spôsobom reagovať na danú situáciu. Dlhodobo v EÚ hovoríme o spoločnom bezpečnostnom postupe. Je absurdné, že tak vyspelý kontinent ako Európa, podlieha rozhodnutiam napríklad Spojeným štátom americkým," podotkol Pollák, ktorý zároveň očakáva, že následkom situácie v Afganistane bude migračná vlna.

"Budeme musieť hľadať tie najlepšie riešenia tak, aby sme čo najviac ľudí zachytili v blízkosti Afganistanu, aby sme im vytvorili prostredie na to, aby sa tam cítili bezpeče," dodal.

Na programe bude aj prejav predsedkyne Európskej komisie Ursuly Von Der Leyen o stave únie. Europoslanec si myslí, že je na čase bilancovať, aký vplyv mala pandémia na samotnú úniu. "Je chvályhodné, že EP a EK prispeli k tomu, aby sme podporili ekonomicky členské krajiny a obrovské množstvo aj finančných zdrojov bude smerovať do jednotlivých ekonomík členských štátov, aby sme zmiernili dopady covidu-19," uviedol.

Kritika predstaviteľov


Od začiatku pandémie sa Pollák aktívne zapája aj do práce s rómskou komunitou. Kritika zo strany europoslanca v tomto prípade smeruje k vládnym autoritám a podmienkam, v ktorých žijú.  "Ja sám som počas prvej aj druhej vlny pôsobil v mnohých rómskych komunitách na Slovensku... Aj svojou prirodzenou autoritou som vplýval na ľudí, aby sa chránili, svoju rodinu a dali sa otestovať. A dnes to isté treba urobiť, ako všetky autority, či už zo strany Úradu splnomocenkyňe vlády pre rómske komunity, alebo zo strany vlády, by mali komunikovať pozitívnejšie," povedal Pollák.

Erasmus + so zmenami



Na Európskej úrovni sa riešili aj programy Erasmus+ či Kreatívna Európa, ktoré veľmi dobre poznajú učitelia, študenti, umelci. Odzneli aj obavy, že by sa rozpočet znížil a dotácie by sa k ľuďom nedostali v takej miere ako predtým. Pollák je aj členom Výboru pre kultúru a vzdelávanie a tieto správy demetoval.  "Dnes môžem povedať, že približne o 2,2 miliardy eur sa zvýši rozpočet na Erasmus+," povedal. Samotný projekt prinesie aj novinky. "Väčšiu pozornosť budeme klásť deťom a mládeží zo sociálno znevýhodneného prostredia, ale aj napríklad zdravotne postihnutej mládeži. Budeme cieliť tento program, aj pre tieto skupiny mladých ľudí," poznamenal. Projekt Kreatívna Európa bude taktiež podporený, a to navýšením rozpočtu o 1,1 miliardy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy