Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lídri EÚ súhlasili s odkladom brexitu v dvoch variantoch
Zdielať na

Lídri EÚ súhlasili s odkladom brexitu v dvoch variantoch

LONDÝN/BRUSEL / Lídri Európskej únie (EÚ) sa na summite v Bruseli dohodli na krátkom posunutí brexitu v dvoch variantoch. Obe pritom počítajú s kratšou dobou odkladu, ako žiadala May, ktorá navrhla termín 30. jún.

​Veľkej Británii ponúknu odloženie odchodu do 22. mája, pokiaľ britský parlament budúci týždeň schváli dohodu, ktorú premiérka Theresa May vyrokovala s Bruselom. Pokiaľ sa tak nestane, lídri podporia kratší posun do 12. apríla, ktorý má Londýnu poskytnúť čas na schválenie dohody alebo "upresnenie ďalšieho postupu".

"V praxi to znamená, že do tohto dátumu zostanú všetky možnosti otvorené a hraničný dátum bude odložený," vysvetlil predseda Európskej rady Donald Tusk. "Nemyslím si, že zrazu zmenia názor a budúci týždeň to dohodu odhlasujú. Ja si myslím, že sa to bude ťahať až do toho 22. mája, ďalej už nemôžu, pretože sa konajú voľby do Európskeho parlamentu. Lídri 27 nemôžu s tým súhlasiť, aby krajina, ktorá odchádza jednou nohou ostala vnútri," vyjadril sa europoslanec Miroslav Mikolášik. 

Oba termíny sú pritom kratšie ako 30. jún, ktorý navrhla lídrom May. Premiérka uviedla, že britskí poslanci teraz stoja pred "jasnou voľbou". Budúci týždeň budú hlasovať o dohode o brexite už tretí raz, keďže ju predtým už dvakrát odmietli.

​Odchod k 22. máju je stanovený tak, aby Británia už nebola členom EÚ v čase konania volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 23. až 26. mája. Pôvodný dátum odchodu Británie z EÚ bol určený na 29. marca.

Do debaty o riešení krízy okolo britského odchodu z EÚ znovu vstúpila tématika pekla. Podľa Tuska je pre Britov, ktorí nechcú schváliť dohodu Theresy May o podmienkach brexitu, v pekle miesta dosť. 

Pozrite si súvisiacu reportáž redaktora TV JOJ Richarda Juriša, ktorý situáciu sledoval priamo z Bruselu: 

Vyhrážanie a armáda v meste

Kvôli vyhrotenej situácii na britských ostrovoch boli už viacerí poslanci zastrašovaní alebo sa im vyhrážali. Nemajú preto chodiť po meste osamote. Využívať majú taxíky, alebo chodiť v skupinách. "Nemôžem ísť domov tento víkend. Keď vám policajný dôstojník povie, že ak by išlo o jeho ženu, naozaj by som sa obával o jej bezpečnosť. Myslím, že to hovorí za všetko," priznala členka parlamentu Anna Soubry. 

V Londýne je už dokonca v pohotovosti aj armáda. Pod ministerstvom obrany zriadili štáb, ktorého úlohou je príprava na takzvaný neriadený brexit, ak by nedošlo k dohode. Spoločnosť je totiž naďalej rozdelená. Online petíciu za zrušenie brexitu za pár dní podpísalo už viac ako dva milióny ľudí.

Pozrite si rozhovor s europoslancom Miroslavom Mikolášikom: 

​Zapojte sa do súťaže a vyhrajte možnosť navštíviť redakciu TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy