Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Premiér Pellegrini a aj zvyšní lídri majú už plné zuby brexitu a londýnskej nerozhodnosti
Zdielať na

Premiér Pellegrini a aj zvyšní lídri majú už plné zuby brexitu a londýnskej nerozhodnosti

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini a aj zvyšní lídri majú už plné zuby brexitu a londýnskej nerozhodnosti. Televízii JOJ to slovenský premiér potvrdil po príchode do Bruselu na samit, kde sa majú zaoberať práve odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Ani osem dní pred oficiálnym dátumom Brexitu však nikto nevie, ako sa to celé skončí. Najnovšie zamiešala karty britská premiérka, ktorá v Londýne oznámila, že by Briti prijali predĺženie odchodu do júna. To však môže skomplikovať voľby do Európskeho parlamentu.

Ako sa dalo čakať, eurolídri na štvrtkovom samite riešia Brexit. Najnovšie sa musia popasovať s požiadavkou Británie o odklad odchodu a to do júna. "Som tu, aby som s únijnými lídrami prediskutovala krátky odklad do konca júna. Parlamentu to dá čas na konečné rozhodnutie, ako odísť," vysvetlila Theresa May. 

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré by predĺženie podporilo. Má ale podmienky. "Potrebujeme vidieť nejaké konkrétne výsledky, pretože nemôžeme donekonečna predlžovať termín a nemať niečo reálne na stole," uviedol premiér Pellegrini. Pod výsledkami si predstavujeme, že na oblátku Londýn odklepne dohodu, ktorú z Bruselu prinesie premiérka May. "Ide o historickú udalosť, musíme preto jednať obozretne a do posledného momentu dúfať, že príde k dohode s Veľkou Britániou," povedala kancelárka Angela Merkel. 

Ak aj predĺženie jednohlasne členské štáty nakoniec odklepnú, problémom by mohli byť eurovoľby v máji. Preto viacerí hovoria o predĺžení, ale kratšom ako do júna. "Viem si predstaviť predĺženie len do mája, inak budú musieť Briti zorganizovať voľby do Európskeho parlamentu," hovorí litovská prezidentka Dalia Grybauskaitė. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy