Oblačno
12°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Stranám zostávajú 2 dni do odovzdania kandidátiek. Príde k veľkým prekvapeniam?
Zdielať na

Stranám zostávajú 2 dni do odovzdania kandidátiek. Príde k veľkým prekvapeniam?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Štartovné pole sa pomaly, ale isto uzatvára. Stranám zostávajú už len dva dni, aby odovzdali kandidátky a mohli sa tak 30. septembra uchádzať o voliča. K veľkým prekvapeniam sa už neschyľuje. Základné parametre straníckej zostavy už predstavila väčšina favoritov. Po dnešku je zrejmé, s kým pôjde Igor Matovič, a aj to, koho postaví strana Hlas či Aliancia. A rovnako definitívne je, že Mikuláš Dzurinda sa s Eduardom Hegerom spájať nebude a ani po rokoch sa nezabudol bicyklovať.

Úsmevy, rodinné foto, bojovné výrazy i heslá a, samozrejme, nesmie chýbať potlesk. Sezóna zostavovania kandidátok a teda aj politických prestupov sa končí a začína sezóna kortešačiek. Kto sa medzi ľudí nechce vydať len tak bezcieľne, do nedeľnej polnoci sa musí s kandidátkou a volebnou kauciou 17-tisíc eur odstaviť na ministerstvo vnútra. Ešte včera tak urobil Hlas a dnes aj predstavil prvých 40 mien. Okrem poslancov sa tam nachádza Lucia Kurilovská a deviate miesto patrí Tomášovi Druckerovi. "Toto je silný tím pre silné Slovensko," uviedol Peter Pellegrini, predseda strany Hlas-SD.

Igor Matovič spopularizoval 150. miesto na kandidátke natoľko, že špeciálnu pozornosť mu venujú všetky relevantné politické strany. Chytil sa aj Hlas, na poslednom mieste bude kandidovať Pellegrini. "Nie však Peter, ale Lukáš Pellegrini, môj bratranec, futbalista," dodal Pellegrini. Vymaľované je zdá sa aj v samotnom OĽaNO a u Demokratov. Igor Matovič síce ešte na poslednú chvíľu ponúkol Eduardovi Hegerovi miesto na kandidátke materskej strany, návrat strateného syna sa však nekoná. "Ja som odišiel od Igora Matoviča preto, aby sme založili stranu Demokrati," ozrejmil Eduard Heger, predseda strany Demokrati. 

Strany si tak aspoň vymenili po jednom z poslancov. Igor Matovič zároveň definitívne potvrdil to, o čom sa už dlhšie špekulovalo. Do volieb pôjde v trojkoalícii s Kresťanskou úniou Anny Záborskej a Za ľudmi Veroniky Remišovej. Znamená to väčší limit na kampaň, no zároveň aj sedempercentné kvórum. "Poučený vývojom pred predošlými voľbami nedôverujeme prieskumom a keďže sme vo voľbách mali 5-krát viac, ako nám hovorili prieskumy v časoch odovzdávania kandidátky," priblížil Igor Matovič, predseda strany OĽaNO.

Verí si aj Aliancia, do volieb postaví na čelo predsedu Kristiána Forróa, na koniec zas Györga Gyimesiho. Práve jeho nominácia sa stala rozbuškou, po ktorej nasledoval odchod platformy Most-Híd a ich spojenie s Modrými. Mikuláš Dzurinda zahral na strunu pamätníkom. Osedlal prvé miesto na kandidátke a aj starý dobrý kampaňový bicykel a spolu so straníkmi odfrčal na Tour po Slovensku. "Ideme do parlamentných volieb až do konca a s plnou vervou," povedal Mikuláš Dzurinda, predseda strany Modrí.

Súvisiace články