Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Chyba za vyše 8 tisíc eur: Klikli na link a peniaze začali miznúť
Zdielať na

Chyba za vyše 8 tisíc eur: Klikli na link a peniaze začali miznúť

HUMENNÉ / Chyba za vyše 8 tisíc eur. Manželia z obce pri Humennom predávali cez internet oblečenie. V presvedčení, že potvrdzujú predaj, klikli na internetový odkaz a zadali údaje, ktoré podvodníkovi otvorili cestu k ich bankovému účtu. A peniaze začali postupne miznúť.

Manželia ponúkali na predaj rôzne oblečenie prostredníctvom jedného z internetových portálov. Stačila ale jediná chybná reakcia a z účtu začali miznúť tisícky eur. "Manželia v presvedčení, že potvrdzujú predaj, reagovali na im zaslaný link a vyplnili tam všetky prihlasovacie údaje k svojmu internet bankingu," informoval Daniel Džobanik, vedúci oddelenia komunikácie a prevencie KR PZ Prešov.

Zadali aj údaje k svojej platobnej karte, hoci polícia pravidelne upozorňuje ľudí na to, aby tak nikdy nerobili. "Neskôr manželia zistili, že z ich účtu bolo bez ich vedomia a súhlasu vykonaných šesť finančných transakcií v celkovej výške 8 290 eur," doplnil Džobanik. "V prípade, že obdržíte správu, ktorá vás výzva či už na prihlásenie sa do internet bankingu alebo na poskytnutie údajov o platobnej karte, nereagujte na ňu," upozornila Sylvia Ďatelinková zo Slovenskej bankovej asociácie.

Polícia už v prípade koná. Obviniť páchateľov bude ale mimoriadne ťažké. Vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie pre zločin neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku. "Pokiaľ ste sa stali obeťou podvodníkov, bezodkladne o tom upovedomte vašu banku, zablokujte platobnú kartu alebo deaktivujte prístupové práva do elektronického bankovníctva," uviedla Ďatelinková. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na 2 až 8 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy