Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pápež František otvoril bohoslužbu na Kvetnú nedeľu
Zdielať na

Pápež František otvoril bohoslužbu na Kvetnú nedeľu

VATIKÁN / Pápež František otvoril na Námestí svätého Petra vo Vatikáne slávenie bohoslužby na Kvetnú nedeľu, ktorou sa začala séria obradov Veľkonočného týždňa. Stalo sa tak len deň po prepustení pápeža z nemocnice Gemelli, kde bol hospitalizovaný pre zápal priedušiek. TASR správu prevzala z agentúry AFP a portálu Vatican News.

Osemdesiatšesťročného pápeža priviezli papamobilom na vatikánske Námestie svätého Petra, na ktorom sa zhromaždilo približne 30.000 ľudí. František veriacim počas jazdy námestím i krátko zamával. Následne zachrípnutým hlasom bohoslužbu slávnostne otvoril a presunul sa na sedadlo pred oltárom, odkiaľ predniesol i homíliu. Vatikán už predtým avizoval, že samotnú bohoslužbu na Kvetnú nedeľu bude celebrovať kardinál Leonardo Sandri a predpokladá sa, že aj ostatné veľkonočné bohoslužby budú viesť kardináli.

Pápeža prepustili z nemocnice tri dni po tom, čo ho prijali pre problémy s dýchaním. Následne mu bola diagnostikovaná bronchitída a lekári ho liečili infúznym podávaním antibiotík. František odišiel z nemocnice späť do Vatikánu na prednom sedadle bieleho vozidla Fiat 500, z ktorého kýval skupine novinárov zhromaždených pred nemocnicou. Pápež dokonca zažartoval, že je "stále nažive" a usmieval sa na žurnalistov a ďalších prítomných.

Agentúra AFP pripomína, že Františkovi v nemocnici Gemelli v júli 2021 odstránili 33 centimetrov hrubého čreva a zostal tam desať dní. V interview pre agentúru AP z 24. januára tohto roka František povedal, že divertikulóza (výdutina v črevnej stene) sa "vrátila".

Pápeža tiež už vyše roka trápia natiahnuté väzy pravého kolena a malá zlomenina, čo ho často núti použiť invalidný vozík alebo si pomáhať pri chôdzi palicou. Operáciu kolena zatiaľ odmieta podstúpiť, pretože počas operácie hrubého čreva v roku 2021 nereagoval dobre na celkovú anestéziu.

Poďakovanie pápeža veriacim

Pápež František sa poďakoval veriacim, ktorí sa za neho modlili počas jeho trojdňovej hospitalizácie v rímskej nemocnici. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP. "Ďakujem vám za vašu spoluúčasť a vaše modlitby, ktoré boli počas týchto posledných dní intenzívnejšie," povedal pápež počas modlitby Anjel Pána. Agentúra APA dodala, že najvyšší pontifex pripomenul aj utrpenie Ukrajincov. Veriacich vyzval, aby sa počas veľkonočného týždňa ešte viac modlili za mier na Ukrajine. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy