Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Peter bol na PCR teste naposledy pred rokom. Za posledný mesiac mu prišli 3 správy o nedávnom výsledku
Zdielať na

Peter bol na PCR teste naposledy pred rokom. Za posledný mesiac mu prišli 3 správy o nedávnom výsledku

VYSOKÉ TATRY / Známy tatranský chatár Peter Petras bol na PCR testoch pred vyše rokom. Tri sms-ky s oznamom o negatívnom výsledku mu prišli v priebehu niekoľkých dní. Keďže mal obavy, že niekto zneužil jeho osobné údaje, Národné centrum zdravotníckych informácií dalo podozrenia preveriť.

Aj chatára Petra Petrasa potrápila pandémia. 28. marca dostal z Národného centra zdravotníckych informácií správu, že je negatívny. Ďalšie sms-ky mu prišli v apríli, popritom bol na PCR teste naposledy pred rokom. "Za posledný mesiac som dostal tri oznámenia, že som bol testovaný," povedal Peter. To chatára zneistelo a bál sa, že niekto môže zneužívať jeho údaje. 

"Kto takýmito informácie disponuje? Len ten, čo testuje," uviedol Peter. NCZI tvrdí, že nejde o zneužitie údajov. "Mrzí nás to a situáciu sme preverili. Následne došlo aj k vyriešeniu tohto problému," povedala hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá. Podľa zistenia centra, iná osoba pri vypisovaní formuláru omylom vymenila číslicu v rodnom čísle. "Zvykne sa stávať, že sa ľudia pomýlia a napíšu iné číslo," uviedla Sivá. 

Zmena čísla mala spôsobiť to, že sa rodné číslo zhodovalo s tým Petrovým, keďže osoba leží v nemocnici, často ju testujú. Národné centrum zdravotníckych informácií upozorňuje, že v takomto prípade sa ľudia rovno majú obrátiť na callcentrum, kde chybu odhalia. "Potom je to ale hlúpe pri spracovávaní štatistík, keď sa dejú takéto omyly," povedal Peter. "NCZI je len prijímateľom dát a nevie ovplyvniť ich správnosť," dodala Sivá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy