Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Následky pandémie: Čo s použitým respirátorom?
Zdielať na

Následky pandémie: Čo s použitým respirátorom?

BRATISLAVA / Už aj ľudia na Slovensku sa začali zaoberať myšlienkou ako čo najrozumnejšie využiť tony odpadu, ktoré počas pandémie vytvorili použité rúška a respirátory.

Strojnásobenie odpadu respirátorov

Ak si meníme respirátor denne a denne chodíme niekam, kde ho potrebujeme, minieme mesačne najmenej 30 respirátorov. Pri štvorčlennej rodine až 120 respirátorov. Takýto odpad ale rastie nielen v domácnostiach, ale aj v nemocniciach, kde sa výrazne zvýšila ich spotreba. "Spotreba rúšok a respirátorov sa v rámci zariadení Univerzitnej nemocnice Bratislava počas pandémie ochorenia Covid-19 približne strojnásobila," uviedla hovorkyňa nemocnice Petra Lániková. 

V roku 2019 to bolo 600 tisíc použitých respirátorov, o rok neskôr o milión viac. V minulom roku sa spotrebovalo v nemocnici v Bratislave 1,8 milióna ochranných masiek. Respirátor ani jeho časti nie je možné separovať. "V zmysle stanoviska ÚVZ SR sa ochranné prostriedky, ako sú rúška, respirátory, rukavice, či vreckovky zneškodňujú ako bežný odpad, " uviedol Úrad verejného zdravotníctva SR. "Rúška a respirátory sa v rámci nemocnice likvidujú ako nebezpečný odpad. Objem nebezpečného odpadu, ktorý nemocnica vyprodukovala počas pandémie sa zdvojnásobil," informovala hovorkyňa Lániková.

Teplo vďaka respirátorom

"Všetci sme minulý rok verili, že je to jednorázový problém. Myslím, že sa nevyvinul žiadny priemysel, ktorý nejakým iným spôsobom využíval respirátory ako iný energetický odpad, čiže sa spaľujú," uviedol minister životného prostredia Ján Budaj. Nielenže sa hľadajú rôzne ekologickejšie materiály, ktoré sú rovnako účinné ako respirátory, ale dajú sa používať dlhšie alebo prať, ale na Slovensku vznikla aj myšlienka, že by respirátory mohli poslúžiť v určitej podobe aj na kúrenie. V laboratóriách na žilinskej univerzite testujú výrobu drevených peliet. "Respirátory najprv podrvíme, potom ich zmiešame do zmesi s pilinami, či už smrekovými alebo dubovými," vysvetlil postup Matúš Dobrík, študent univerzity. Zatiaľ lisujú pelety, do ktorých pridávajú rozdrvené nepoužité respirátory, ale prvotný nápad priniesla pandémia, pri ktorej vzniká veľké množstvo odpadu. "Použiť aj použité respirátory, avšak tie bude potrebné dekontaminovať," konštatovala Nikola Čajová Kantová z výskumné centra univerzity. Súčasťou výskumu je aj dopad na životné prostredie pri využití takého tuhého paliva. "Čo sa týka spaľovania, či vznikajú nejaké nežiadúce emisie, a potom vlastne uvidíme, kam sa posunieme ďalej," uazvrela Nikola Čajová Kantová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy