Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ďalší deň, keď pribudlo viac plne očkovaných ako pozitívnych. Vakcinačné centrá hlásia zvýšený záujem
Zdielať na

Ďalší deň, keď pribudlo viac plne očkovaných ako pozitívnych. Vakcinačné centrá hlásia zvýšený záujem

BRATISLAVA / Počet pacientov v nemocniciach konečne klesol pod tri tisíc. Aktuálne ich je tam 2 999. Je teda splnený parameter na nástup Covid automatu. Rezort zdravotníctva ho razantne odmieta. Naopak, minister hospodárstva Richard Sulík po znížení počtu ľudí v nemocniciach okamžite tlačí na uvoľnenie opatrení.

"DOBRÉ SPRÁVY! ," začal svoj príspevok na sociálnej sieti minister hospodárstva Richard Sulík. Status sa týkal dnešného prelomenia hranice hospitalizovaných pod 3 000. "A preto sa treba vrátiť ku covid automatu, ktorý vláda "vypla" pri náraste nad 3 200, a otvoriť prevádzky. Nečakajme, kým sa zruinuje úplne celá ekonomika, ľudia si vedia dávať pozor," navrhol prostredníctvom sociálnej siete Sulík. Toto ale rezort zdravotníctva nepripúšťa.

"V našej krajine máme 4 potvrdené varianty omikronu. Kľúčové pre vývoj epidemiologickej situácie v krajine v súvislosti s ďalšími opatreniami bude sviatočné a medzisviatočné obdobie, rovnako tak prelom rokov. Následne na základe epidemiologickej situácie sa zodpovedne vyhodnotí ďalší postup," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Posun k lepšiemu stavu v nemocniciach potvrdil aj lekár, ktorý pracuje na Covid oddelení. "Situácia v nemocniciach je už určite lepšia. Už máme menej príjmov a máme aj menej pacientov na bežných oddeleniach. No ale tých pacientov s kritickým priebehom Covid-19, tých máme stále dosť," informoval o aktuálnom stave lekár Peter Sabaka. 

Na oddeleniach ARO a na JIS si tak podľa Petra Sabaku ešte rozhodne vydýchnuť nemôžeme. Tvrdí, že stále je absolútnou prioritou očkovanie a pre šíriacu sa novú mutáciu Omikron je dôležitá tretia dávka. "Omikron je naozaj obrovská hrozba. Dokáže infikovať aj tých, ktorí už prekonali koronavírus. Očkovanie dvomi dávkami pred nákazou predstavujú veľmi slabú protekciu," konštatoval lekár Sabaka. "Iná cesta z tohto šialenstva pandémie ako očkovanie nie je," vyjadril sa Tomáš Szalay, hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja. 

Aj dnešné rady pri vakcinačných centrách v Bratislave potvrdili, že ľudia majú aktuálne enormný záujem. "Hoci to vyzerá tak dramaticky, tak ten rad je na zhruba 5 -7 minút. Na náš kraj to vychádza zhruba sto tisíc ľudí, ktorých treba preočkovať tretími dávkami. Tak je zrejmé, že ten dopyt prevyšuje kapacitnú ponuku," informoval Tomáš Szalay. 

Podobný scenár je aj v regiónoch

Záujem o očkovanie v Trenčianskom kraji v posledných týždňoch vzrástol. Pomaly to začínajú cítiť aj v nemocniciach. "Nepociťujeme ani nárast, ani pokles, máme 82 pacientov," informoval Milan Henčel, primár urgentného príjmu v nemocnici v Bojniciach. Piati sú na umelej pľúcnej ventilácii. Tak ako všetci doteraz, ani oni nie sú očkovaní. "Nakopili sa nám posledný týždeň tehotné covid pozitívne pacientky," uviedol primár Milan Henčel. 

V plnom nasadení sú aj lekári na covidovom oddelení trenčianskej fakultnej nemocnice. "Pociťujeme mierny úbytok pacientov s ochorením Covid 19. momentálne máme 112 pacientov," informovala Martina Holecová z fakultnej nemocnice v Trenčíne. Umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje deväť ľudí.

Vo veľkokapacitnom centre v Nitre bol o očkovanie aj predvianočný víkend záujem. Vonku sa tvorili rady. "Dneska je tu enormný záujem o očkovanie naozaj veľké rady," okomentovala záujem lekárka v očkovacom centre, Bernadeta Lenčešová. Na dnešný deň sa zaregistrovalo 800 ľudí, ale chodili aj ľudia bez registrácie. Väčšina prišla na 3 dávku. V očkovacom centre bolo cítiť vianočnú atmosféru. Personál tematicky oblečení a k tomu aj rôzne sladké dobroty. Priniesli ich stredoškoláci, ale aj podnikatelia. V nitrianskej nemocnici je momentálne 80 pacientov s Covidom. Počty zatiaľ neklesajú, ale ani nestúpajú.

Posledný víkend pred Vianocami využili banskobystričania na očkovanie, v dlhých radoch sa nečakalo, do očkovacieho centra chodili tí, ktorí sa zaregistrovali. Záujem je hlavne o tretiu dávku, mnohí to chceli stihnúť ešte pred Štedrým dňom. Banskobystrická nemocnica hlási pokles hospitalizácií. Kým koncom novembra mali 124 covid pacientov, teraz je to zhruba 70.

Ešte neskončila tretia vlna a už stojíme na prahu štvrtej vďaka Omicronu. Pre zdravotníkov je situácia už neúnosná. "Všetci sme už naozaj veľmi vyčerpaní. Naozaj už toho bolo veľa. Náš personál to v podstate ťahá bez prestávky takmer 2 roky," konštatoval lekár Peter Sabaka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy