Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko má najhoršiu covidovú pozíciu na svete. Heger hrozí plošným locdownom
Zdielať na

Slovensko má najhoršiu covidovú pozíciu na svete. Heger hrozí plošným locdownom

SLOVENSKO / Viac ako 11 700 pozitívnych dnes odhalili PCR spolu s antigénovými testami. V nemocniciach je 2997 pacientov. 37 ľudí zomrelo. Situácia je tak naďalej vážna. Premiér i minister zdravotníctva sa preto rozhodli ísť do regiónov a Slovensko možno čakajú ďalšie zmeny a sprísňovania.

Situácia v popradskej nemocnici je aj naďalej kritická, toto je izba urologického oddelenia, ktoré museli uzatvoriť a personál presunuli ku covidovým pacientom. 

"Nemocnica Poprad musela pristúpiť k tomu, že sme uzatvorili niektoré oddelenia, všetci špecialisti boli presunutí na starostlivosť o pacientov na covidovom oddelení," povedal generálny riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč. 

Nemocnica je momentálne obsadená na 94 percent, k dispozícii je len jedna voľná pľúcna ventilácia, odkladajú sa už aj odložené operácie. Z 12 operačných sál fungujú len tri. Lekári obetavo rušia svoje plánované dovolenky aby pomohli ťažko chorým pacientom. 

"U nás končia pacienti, ktorí tu nemuseli takto skončiť, ak by sa dali zaočkovať," uviedol Tekáč. "Ten covid má veľmi zvláštny priebeh, aj na tých pľúcnych ventiláciách s správa sa veľmi zvláštne," povedal primár Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny nemocnice Poprad Ladislav Brugoš. 

Premiér dnes popradskú nemocnicu navštívil aj osobne, od primára si vypočul desivé štatistiky, úmrtnosť na pľúcnej ventilácii je 80 percentná. "Častokrát títo pacienti prichádzajú s veľmi nízkou saturáciou, hoci oni si myslia, že sú v poriadku, ich pľúca odchádzajú. Majú trvalé následky," povedal Eduard Heger. 

Pri návšteve martinskej nemocnice premiér Eduard Heger spomenul veľmi smutný príbeh jednej rodiny. "Vnučka priniesla covid do rodiny, zasiahlo to rodičov, starých rodičov a  žiaľ, starí rodičia, pomerne mladí na to doplatili životom," povedal Heger. 

Na covidovom oddelení sa stretol so zdravotníkmi, ktorí sa starajú o pacientov s týmto ochorením, samozrejme aj o tých, ktorí majú ten najťažší priebeh. "Preto som veľmi vďační, zdravotníkom, ktorí na týchto oddeleniach odovzdávať posledné sily, je to veľká obeta," uviedol premiér. 

Nemocnica v Turci v súčasnosti patrí medzi tie najvyťaženejšie. "Musela reprofilizovať viac, ako bolo v pláne, máme obsadených 144 lôžok, 128 obsadených," uviedol medicínsky riaditeľ UN Martin Dalibor Murgaš. 

Slovensko má aktuálne najhoršiu covidovú pozíciu na svete. So svojou sedemdňovou incidenciou vedie rebríček s najhoršou nahlásenou epidemickou situáciou. "Tomuto faktu som veľmi nerád," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Ak sa situácia v nemocniciach bude naďalej zhoršovať, premiér nevylučuje plošný lockdown. "Budeme musieť pristúpiť aj k tvrdším opatreniam, a to je plošný lockdown," dodal Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy